Over Scouting

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Al vanaf 5 jaar ben je welkom bij Scouting, waar je iedere week weer uitdagende activiteiten doet. Bij Scouting zijn meer dan 25.000 vrijwilligers actief om kinderen en jongeren iedere week een uitdagend spelaanbod te bieden. Lid worden? Geen probleem! Zoek naar een Scoutinggroep bij jou in de buurt en meld je aan als jeugdlid of vrijwilliger.

 

 

 

 

 

 

 

 

Deelnemersinformatie

Deelnemersinformatie

Juryreglement

Het juryreglement wordt hier geplaatst zodra dit volledig besproken is.

Nog even geduld!

Wie is wie

Er lopen heel veel verschillende mensen rond tijdens de RSW, waarvan je er veel misschien niet kent. Al deze mensen hebben een bepaalde taak en hieronder leggen we kort uit wie voor jullie de belangrijkste mensen zijn. Geen idee bij wie je moet zijn en je ploegleider heeft ook geen flauw idee? Vraag het dan eens aan de kampstaf!

De kampstaf

De kampstaf heeft een vaste plek. Bij de kampstaf kun je terecht met al je vragen, zij zijn jouw eerste aanspreekpunt. Ook de EHBO-er kun je hier vinden. De kampstaf vertelt je bijvoorbeeld waar en hoe laat je op een volgend onderdeel moet zijn. Volg hun advies en aanwijzingen goed op. De kampstaf hoort niet bij de jury, wees dus niet bang ze om hulp te vragen. De tips en adviezen die zij geven zijn ‘gratis’. De kampstaf gebruikt tijdens de RSW een aantal fluitsignalen als ze jullie ergens willen verzamelen of iets duidelijk willen maken. Hieronder staan de fluitsignalen d

Kampstaf

ie tijdens de RSW gebruikt worden (punt is kort fluiten, streepje is lang fluiten):

Allemaal verzamelen bij de kampstaf:

Alle ploegleiders (PL’s)  verzamelen bij de kampstaf:—  — 

•  —   —  •

PL’s subkamp 1 verzamelen bij de kampstaf:

—   •  •  •  

PL’s subkamp 2 verzamelen bij de kampstaf:

•  •  •  —

Het gaat allemaal een stuk vlotter als iedereen goed let op deze signalen! Ben jij PL en heb je je handen vol? Stuur dan je assistent!

De leiding van de groep

Jouw eigen leiding gaat als medewerkers mee naar de RSW. Dat betekent dat ze overal ingezet kunnen worden: een spelletje leiden maar ook de wc's poetsen. Dat betekent voor jullie dat je niet direct bij jouw eigen leiding terecht kunt met problemen. Bovendien is de RSW natuurlijk een wedstrijd en is het niet de bedoeling dat de leiding jullie zomaar helpt. Daarom ga je bij problemen eerst naar de kampstaf. Als het nodig is zullen zij contact met jouw eigen leiding opnemen. Als je hulp nodig hebt van je eigen leiding, bijvoorbeeld omdat je materiaal mist of het kapot is, vraag dan even of de kampstaf jouw leiding belt.

Het is dus niet de bedoeling dat jouw eigen leiding zomaar komt helpen: het kan je zelfs punten kosten! Overleg daarom altijd éérst met de kampstaf!

De spelleiding

Dit zijn degene die de spellen leiden waar je punten kan verzamelen. Let dus goed op hun advies en aanwijzingen. Het zou jammer zijn als je een belangrijke spelregel mist en hierdoor punten laat lopen.

Juryleden (Rode hesjes)

De juryleden lopen het hele weekend rond, om te kijken waar je punten, of geen punten, kan verdienen. Aan het begin van het kamp leggen we uit, hoe je een jurylid kunt herkennen.

Coördinatieteam (Paarse hesjes)

Een groep van ongeveer tien vrijwilligers maken dit kamp mogelijk door alles aan te sturen. Je herkent deze mensen aan een paarse das met een grijze reflecterende rand.

De overige medewerkers

Dit zijn de mensen die achter de schermen alles regelen, zoals de kookstaf (Groene hesjes), de redactie van de kampkrant (Blauwe hesjes) en de verkeersregelaars. Ook hun aanwijzingen zijn belangrijk en we verwachten dat je ze direct opvolgt.

Programma voor deelnemers

[Update 26-02-2024]

Programma

Dit is een globale tijdsindeling, dat betekent dat deze tijdens het kamp nog wel iets kan veranderen. Tussendoor heb je voldoende tijd om je kampterrein af te maken, af te wassen enzovoorts. Ook zal er ruimte zijn om met andere groepen te voetballen, Britse Bulldog te spelen en gezellig te kletsen.

 

Vrijdagpuzzel

19:00 Verzamelen

19:30 Aanmelding en start RSW

19:30 Opbouw kamp (éérst de tent!)

20:45 Opening in volledig uniform!

21:30 Avondspel

23:30 Scouts naar bed

23:30 Stilte op terrein

 

Zaterdag

08:00 Opstaan

08:30 Foerageren & ontbijt

09:00 Afbouwen keuken

11:00  Uitleg tocht

11:30 Start tocht

17:00 Einde tocht

17:30 Start bereiding themamaaltijd

21:00 Start avondactiviteit

23:00 Scouts naar bed

23:00 Stilte op terrein

 

Zondag

08:00 Opstaan

08:30 Foerageren & ontbijt (én opruimen….)

10:00 Uitleg spel

10:30 Start spel

12:00 Inladen spullen / spelletje

12:30 Prijsuitreiking & sluiting

13:00 Naar huis – einde RSW!

 

Tips

Om de RSW te winnen, moet je de meeste punten verzamelen. Hieronder hebben we de onderdelen opgesomd waar je punten mee kan verdienen. Er achter staan aanwijzingen waar de punten voor gegeven worden.

 

 

Opbouw en afbraak kampterrein Staat jullie tent goed? Is deze netjes opgebouwd en ook weer afgebroken? Hebben jullie hierbij veilig gewerkt?
Keuken Welk model keuken hebben jullie gemaakt? Je mag maar negen piopalen gebruiken? Heb je je knopen en sjorringen correct gelegd? Is er veilig gewerkt? Werken jullie samen?
Themamaaltijd Welke ingrediënten hebben jullie ingekocht? Is de maaltijd in thema? Hebben jullie hygiënisch alles bereid? Is de maaltijd voedzaam, heb je de actieve voedingsdriehoek gebruikt? Was er genoeg eten voor jullie ploeg? Ben je binnen budget gebleven en kun je dit met een bonnetje of begroting bewijzen?
Spel Vrijdagavond Heb je fair gespeeld? Hoeveel punten hebben jullie verdiend?
Ontbijt Zaterdagochtend Heeft iedereen ook een lunch gesmeerd?

Hike

Zaterdag

Heb je fair gespeeld? Heb je alle posten gevonden in de juiste volgorde? Verdien ook punten op de posten met opdrachten.

Hoe snel was je?

Avondactiviteit zaterdag Trek je thema-kleding aan!

Spel

Zondag

Heb je fair gespeeld? Hoeveel punten hebben jullie verdiend?

Ploeg

samenwerking

en

taakverdeling

Hoe is de sfeer in je ploeg? Kent iedereen

zijn taak tijdens de verschillende onderdelen?

Werken jullie goed samen?

Thema-aankleding

Is je kampterrein leuk aangekleed? Heeft je ploeg een themanaam? Draag je

themakleding?

Scouting Buitenlust Award Kijk eens op de pagina van de Scouting Buitenlust Award: je kunt extra punten verdienen door zo ecologisch mogelijk te werk te gaan. Lees de uitleg goed en bereid je voor!

 

 

Tien gouden tips:

  1. Werk samen in je ploeg.

  2. Verdeel de taken in je ploeg.

  3. Gebruik materiaal veilig en waar het voor bedoeld is.

  4. Denk om de hygiëne (zoals bijv. met het eten: geen vuile handen tijdens bereiding of aan tafel).

  5. Houd je materialen opgeruimd bij, laat ze niet op het terrein slingeren. Als de jury zijn nek breekt over overstekende pionierpalen, heb je niet goed opgeruimd!

  6. Wees op de juiste tijd, op de juiste plek. Houd je oren en ogen open wanneer tijden worden meegedeeld.

  7. Neem actief en met je hele ploeg deel aan alle activiteiten.

  8. Bereid maaltijden op de juiste wijze, ook warme dranken. (Denk hierbij aan het gebruik van álle ingrediënten.).

  9. Draai de gaskraan dicht, wanneer je niet kookt. Sluit andere kooktoestellen af zoals het hoort.

  10. Sluit je tent waterdicht af als hier niemand in hoeft te zijn of wanneer je van het subkamp gaat.

Gezondheid deelnemers

Medicijnen

Als je medicijnen gebruikt, gelden dezelfde regels als wanneer je met jouw eigen leiding op kamp bent. Als je afspraak met jouw eigen leiding is dat je zelf voor je medicijnen zorgt, dan blijft dat dus gelden. Als je hebt afgesproken dat je je medicijnen bij jouw eigen leiding afgeeft, dan is dit nu ook zo. Jouw eigen leiding kent jou veel beter dan de organisatie. Als het nodig is, brengt jouw leiding de de organisatie op de hoogte van bijzonderheden omtrent jouw gezondheid. Zij gaan vertrouwelijk om met deze informatie.

 

De eigen speltakleiding (de contactpersoon) houdt zelf de gezondheidsformulieren bij, deze moeten wel aanwezig zijn op het kampterrein. Bij aanmelding op het terrein moeten deze getoond kunnen worden. Vraag aan je leiding of ze van jou een actueel gezondheidsformulier hebben. Je kunt er eentje downloaden via onze website.

 

Diëten

Volg je een speciaal dieet? Houd hier dan rekening mee voor het inkopen van de themamaaltijd. Heb je speciale voeding nodig voor ontbijt en lunch? Neem deze dan zelf mee, jij of je ouders weten wat de juiste inkopen zijn. Zo kunnen we ons niet vergissen. Geef je dieet voor de zekerheid ook door aan de leiding.

 

Ziek? Gewond?

Stel dat je ziek wordt tijdens de RSW, of je verstuikt je enkel, dan zijn er op het terrein EHBO-ers beschikbaar. Bij het begin van het kamp laten we je weten hoe je die kunt roepen. Als dat nodig is zorgen zij ervoor dat jouw eigen leiding gebeld wordt om te kijken of je nog mee kunt doen aan het kamp en of dat je eventueel even naar de dokter moet. De eigen leiding kan dan zelf met je ouders overleggen wat het verstandigst is.

Inpakken

[Update 26-02-2024]

Denk bij je persoonlijke- en ploegbagage aan de volgende aandachtspunten:

  • Pak alle bagage zo compact mogelijk in.
  • Pak je eigen bagage zelf in!
  • Neem niet teveel bagage mee, de RSW duurt maar drie dagen.
  • Pak je persoonlijke bagage niet in vuilniszakken en koffers, maar in een rugzak of weekendtas.
  • Voorzie al je persoonlijke- en ploegbagage van je naam en groepsnaam.
  • Vervoer alle persoonlijke- en ploegbagage met een aanhangwagen, alle spullen die jullie meebrengen, moeten ook weer mee naar huis.

 

Bagagelijst per deelnemer

  • Slaapzak, matje, (kussen)
    • Denk eraan, de RSW is in het voorjaar. Extra dekens of een superdikke slaapzak zijn niet overbodig!
    • Kampvuurdeken of fleecedeken voor bij het kampvuur zaterdag
  • Kleding (uniform / ScoutFit + groepsdas heb je in ieder geval aan bij aankomst en tijdens de opening en sluiting)
  • Eén keer schone kleding
  • Warme trui
  • Pyjama
  • Schoon ondergoed
  • Toiletspullen
  • Tandenborstel & tandpasta
  • Washand, kleine handdoek, zeep
  • Bril/lenzen en bijhorende spullen
  • Toilettas
  • Kleine dagrugzak
  • Regenkleding én een normale jas
  • Veldfles/bidon voor minimaal 1 liter water
  • Bord en bestek
  • Beker (leg deze op een handige plaats zodat je er altijd snel bij kan, neem deze ook mee als we van het terrein gaan!)
  • Hoofddeksel
  • Goede wandelschoenen (GEEN regenlaarzen!)
  • Broodtrommel
  • Eventueel medicijnen in overleg met je eigen leiding

 

Mobiele telefoon

Iedere ploegleider neemt een mobiele telefoon mee voor tijdens de tocht. Deze mag alleen gebruikt worden in noodgevallen en wanneer de organisatie dit nadrukkelijk aangeeft. Het nummer moet bekend gemaakt worden bij de kampstaf en de organisatie van de tocht. Je levert de GSM in bij je eigen leiding, deze geeft hem voor aanvang van de hike aan de ploegleider en na de hike lever je de GSM weer in. Zorg dat deze GSM opgeladen is en er beltegoed op staat zodat je er ook echt mee kan bellen! Zorg er ook voor dat je het nummer van deze telefoon kent.

Bagagelijst per ploeg

Wat je per ploeg nodig hebt, vind je bij de materiaallijst en voorbereiding voor contactpersonen. Maak je hier niet teveel zorgen om, maar zorg dat je weet wat je meeneemt!

 Natuurlijk spreken jullie af wat jullie voor themakleding zullen dragen!

Verboden om mee te nemen

Het is niet toegestaan om verboden middelen mee te nemen bijvoorbeeld: Elektronica, sigaretten, vapes, alcohol, etc.

 

Volg de regio op Facebook!

Login