Hulpmiddelen voor regiobestuur en regiovrijwilligers

Ben je lid van het regiobestuur of regiovrijwilliger? Dan staan er allerlei hulpmiddelen ter beschikking om het jou gemakkelijker te maken. Hieronder vind je welke hulpmiddelen er op dit moment beschikbaar zijn. Voor veel van deze hulpmiddelen heb je wel een e-mailadres nodig wat eindigt op @scoutingwestbrabant.nl Hoe je dat aanvraagt zie je ook hier onder:

Vrijwilliger worden?

Heb je interesse om de regio mee te ondersteunen? Ligt jouw passie in het organiseren van grote activiteiten, het geven van training of juist meer in het beheer van social media? Of misschien heb je een talent voor cijfers en kennen begrotingen en afrekeningen geen geheim voor jouw? 

Dan kun je je als regiovrijwilliger helemaal uitleven! Neem contact op met de voorzitter om te bekijken welke uitdaging we voor jou hebben liggen! Het e-mailadres is Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

E-mailadres

Alle regiovrijwilligers en bestuursleden kunnen een mailadres aanvragen wat eindigt op @scoutingwestbrabant.nl Met dit mailadres kun je al je communicatie voor en van de regio op één plaats houden en kun je aan anderen laten zien dat je namens de regio dingen mag doen.

Als je nog geen e-mailadres hebt, moet je even contact opnemen met de secretaris via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Het e-mailadres doet tevens dienst als Google-account. Via TechSoup krijgen we de beschikking over de gratis GSuite for education omgeving. Dit houdt in dat je de beschikking krijgt over 30 gigabyte aan opslagruimte in de cloud (Google Drive), maar ook de andere apps zoals Calendar, Docs, Forms, enzovoorts kunt gebruiken zonder dat je hiervoor jouw eigen Google-account moet gebruiken.

Voorwaarden:

 • Je moet als regiovrijwilliger en/of bestuurslid van de regio zijn ingeschreven in SOL.
 • Je gaat akkoord met de afspraken rond het gebruik van dit e-mailadres. Deze ontvang je na contact met de secretaris.

Huisstijl en logo

Het ziet er natuurlijk gelikt uit: al jouw documenten met het officiële logo en jouw brieven op het briefpapier van de regio. Maar dan moet je daar wel over beschikken natuurlijk. Al deze documenten staan samen in één map op Google Drive. Deze map vind je hier. Je moet wel even inloggen met jouw @scoutingwestbrabant.nl e-mailadres!

SOL

Natuurlijk ken je Scouts Online. Afhankelijk van jouw functie binnen de regio kun je in meer of mindere mate gegevens opvragen. Organiseer je een activiteit of training en heb je een formulier nodig waarlangs deelnemers zich kunnen inschrijven? Dan kun je dit bij het secretariaat aanvragen. Gebruik hiervoor het formulier wat je hier vindt. Op deze manier beschikken we direct over alle gegevens die nodig zijn om een formulier in SOL klaar te zetten en kunnen we je het snelste helpen.

Nieuwsbrieven, social media en bulke-mails

Via het secretariaat is het mogelijk om jouw regioactiviteit te promoten. Hier hebben we een aantal opties voor:

 • Via de nieuwsbrief die vier keer per jaar naar alle kaderleden binnen de regio verstuurd wordt. Zie voor meer informatie op de site: Nieuwsbrief regio. Zorg er voor dat we jouw informatie op tijd hebben!
 • Via Social Media. Neem hiervoor contact op met één van de beheerders van de social media of stuur een berichtje naar het secretariaat via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Wil je zelf graag een eigen social mediapagina openen voor jouw activiteit, overleg dit dan altijd eerst met het secretariaat. Zo voorkomen we een wildgroei aan pagina's en kunnen we ervoor zorgen dat de pagina's ook goed onderhouden en overgedragen worden.
 • Vanuit het secretariaat is het (uitzonderlijk) mogelijk om bepaalde doelgroepen een e-mail te sturen. Dit verloopt via het bulkmailsysteem van Scouting Nederland om te voorkomen dat de e-mails als spam gezien worden. Zo kun je bijvoorbeeld alle scoutsleiding of alle groepssecretarissen mailen. Zo'n bulke-mail verloopt altijd via het secretariaat. Houdt rekening met een verwerkingstijd van 10 tot 14 dagen, omdat zo'n mailing voorbereid en ingepland moet worden!

Software

Heb je voor jouw inzet bepaalde software nodig? En bestaat er geen freeware of open source alternatief? Kijk dan eens op de website van TechSoup. We zijn hier bij aangesloten en kunnen misschien wel wat voor je betekenen. In overleg kunnen we bekijken hoe we de eventuele kosten verdelen. Je vind TechSoup op https://www.techsoup.nl/product 

Bestuur

Klinkt misschien wat gek, om het bestuur als hulpmiddel aan te duiden maar dat zijn ze wel! Het bestuur heeft als enige taak om jouw inzet zo soepel mogelijk te laten verlopen, zodat jij je helemaal kunt storten op het organiseren van activiteiten of het geven van trainingen. Alle bestuursleden hebben een ruime ervaring binnen Scouting en hebben hun eigen expertise (financiën, juridisch, organiseren van grote activiteiten, conflicthantering, ...) Je kunt bij het bestuur in ieder geval terecht voor:

 • Vragen over wet- en regelgeving
 • Hulp bij het opzetten van activiteiten
 • Vragen over financiën
 • Vragen over het organiseren van grotere activiteiten
 • Ondersteuning bij conflicten
 • Trainingsmogelijkheden

Er zijn een aantal dingen die in ieder geval door het bestuur moeten worden goedgekeurd als je een activiteit en training organiseert. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het plan van aanpak, begroting, contracten (minstens de handtekening nodig van één bestuurslid om onder de bestuurlijke aansprakelijkheidsverzekering te vallen), draaiboek, ... De trainingscoördinator of coördinator Spel en Programma kunnen je hier meer over vertellen.

Scouting Academy

Met de komst van Scouting Academy zijn er heel veel mogelijkheden bijgekomen om ook als regiovrijwilliger of als bestuurslid je verder te ontwikkelen en kennis en vaardigheden op te doen. Zo kunnen we je helpen met het behalen van jouw kwalificatie van regio-organisator of trainer. Heb je hier interesse in? Neem dan even contact op met Team Scouting Academy: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.