Over Scouting

Scouting staat voor uitdaging! Scouting biedt leuke en spannende activiteiten waarmee meiden en jongens worden uitgedaagd zich persoonlijk te ontwikkelen. Al vanaf 5 jaar ben je welkom bij Scouting, waar je iedere week weer uitdagende activiteiten doet. Bij Scouting zijn meer dan 25.000 vrijwilligers actief om kinderen en jongeren iedere week een uitdagend spelaanbod te bieden. Lid worden? Geen probleem! Zoek naar een Scoutinggroep bij jou in de buurt en meld je aan als jeugdlid of vrijwilliger.

 

 

 

 

 

 

 

 

Informatie Contactpersonen

Informatie Contactpersonen

Materiaallijst en voorbereiding

Je ploeg(en) ingeschreven, de betaling verricht en dan….
Uitleggen, klaarzetten en testen!

Uitleggen

Zeker wanneer je voor de eerste keer meedoet, is het verstandig om het algemene programma een keer uit te leggen. Zo weten de deelnemers wat ze mogen verwachten! Daarnaast zullen de deelnemers een aantal technieken onder de knie moeten hebben, zodat ze een eerlijke kans maken om met die felbegeerde eerste prijs ervandoor te gaan.

Wij denken aan:

  • Het netjes, veilig en vlot opzetten en afbreken van een tent.
  • Het veilig en stevig opbouwen en afbreken van een keukentafel en keukentent.
  • Het kunnen toepassen van diverse tochttechnieken:
  • De exact gebruikte technieken komen hier te staan zodra de tocht voorbereid is.
  • Het veilig en hygiënisch bereiden van de themamaaltijd.

Meer tips en trucs: Deelnemers > Programma

Gezondheidsformulier

We vinden het erg belangrijk dat we snel kunnen schakelen als er problemen zijn met een deelnemer. Daarom is het noodzakelijk dat elke deelnemer beschikt over een (recent) gezondheidsformulier. Een voorbeeld hiervan vind je op RSW > Downloads. De contactpersonen houdt deze formulieren tijdens het evenement bij. Tijdens de aanmelding op vrijdagavond moet deze envelop getoond kunnen worden, zodat we zeker zijn dat alle noodzakelijke informatie op het terrein is. Als het nodig is zal de organisatie aan de contactpersoon om deze gegevens vragen, bijvoorbeeld wanneer een bezoek aan de huisartsenpost nodig blijkt.

Raakt er tijdens de RSW een deelnemer gewond, dan wordt zodra dit mogelijk is de contactpersoon hiervan op de hoogte gebracht. De contactpersoon kan dan zelf de ouders op de hoogte brengen. Zie ook Gezondheid deelnemers

Themamaaltijd

De themamaaltijd is de avondmaaltijd op de zaterdagavond. De inkopen van de themamaaltijd doen jullie zelf. De jury let op de volgende zaken:

  • Het maximumbudget is €5,00 per deelnemer voor een voor- hoofd en nagerecht.. Enige uitzondering hierop zijn hogere uitgaves in het kader van dieetvoeding (zoals bijvoorbeeld vegetarisch gehakt of een lactosevrije melk). De ploeg kan dit laten zien aan de hand van een begrotinkje.
  • De toepassing van het thema op de maaltijd: Een smurvenkamp vraagt om smurvenblauwe aardappelpuree en een halloweenkamp om spinnekopstamppot...
  • De menukaart
  • Hygiëne en veiligheid
  • De smaak van het eindresultaat.
  • Let op: alleen de hoofdmaaltijd wordt gejureerd en dient ter plaatse en door de deelnemers zelf  te worden klaargemaakt.

 

Subkampenstrijd (thema-aankleding)

Deze informatie volgt.

Groen moet je doen award

De organisatie van de RSW wil het kamp zo milieuvriendelijk mogelijk organiseren. Daarom is er dit jaar een nieuwe prijs in het leven geroepen:de Groen moet je doen award die extra punten op levert voor de ploeg die het meest ecologisch omgaat met het terrein. Meer informatie vind je onder de knop algemeen bij “Groen moet je doen award”. Ook hiervoor is een beetje uitleg en voorbereiding nodig.

 

Klaarzetten

Tijdens de RSW hebben de ploegen voornamelijk gewone kampeerspullen nodig. Het onderstaande lijstje helpt bij het klaarzetten van het materiaal. Let erop of iets per deelnemer, per ploeg of per groep wordt gevraagd. De paklijst voor de deelnemers staan op het gedeelte van de website voor de deelnemers.

Zet ik deze materialen zelf klaar, of laat ik de scouts het materiaal klaarzetten? Een afweging die je het beste zelf kunt maken: hoe zelfstandig zijn jouw scouts? Wat is de gewoonte binnen jouw groep? Onze ervaring leert dat als scouts het helemaal zelf klaarzetten er vaak dingen ontbreken, maar wanneer ze niets klaarzetten ze geen idee hebben wat ze bij zich hebben. Samen de materialen klaarzetten (eventueel alleen met de ploegleiders) zorgt ervoor dat ze zelf verantwoordelijk zijn, terwijl jij zeker weet dat ze alles mee hebben.

Per ploeg heb je de volgende materialen nodig:

  • Tent (met tentstokken, haringen, grondzeil etc)
  • Keukenzeil (met stokken, scheerlijnen, haringen etc.)
  • Voldoende pionier- en sisaltouw
  • Gevulde keukenkist
  • Ingrediënten voor de themamaaltijd (avondeten)
  • Denk eraan dat je geen koeling ter beschikking hebt op het terrein. Ook tijdens de LSW zal dit niet het geval zijn.
  • Gasstel met volle gastank of Coleman Fuel brander met voldoende brandstof en doorprikkers
  • Max. tien! (nieuwe regels LSW per 2022) pionierpalen, voor het maken van een keukentent (De organisatie van de RSW is niet aansprakelijk voor breuk of vermissing van pionierpalen.)
  • Emmer
  • Vuilniszakken
  • Pen en papier
  • Minimaal één kompas en één kaarthoeklezer
  • Thema-aankleding voor je kampterrein en je ploegleden
  • Eén fluorescerend vestje per ploeglid, dit is heel belangrijk om de hike veilig te kunnen lopen!
  • Een extra slaapzak en eventueel wat dekens voor de scouts zonder geschikt materiaal
  • Per deelnemende groep:
    • Eén (extra) tafel
    • Een extra brandblusser (zie hieronder)
    • Een gasfles voor de centrale keuken
    • Een krat vol met stookhout

Brandveiligheid 

[Update 29-03-2024]

Scouting Labelterrein Buitenlust ligt midden in het bos. De beheerders stellen daarom de volgende eisen aan de brandveiligheid van de kooktoestellen:

  • Aan de gasslangen en drukregelaars stellen we de volgende eisen:
    • Een gasslang mag maximaal vijf jaar oud zijn.
    • Een drukregelaar mag maximaal vijf jaar oud zijn.
    • Onderdelen die niet aan deze eisen voldoen moeten direct worden vervangen. Kan de eigen leiding dit niet doen, dan vervangt de organisatie de onderdelen op kosten van de deelnemende groep!
  • Zowel de gasslang als de drukregelaar moeten door de leiding gemonteerd worden. De deelnemers zijn vertrouwd met het aansluiten van de gastank op het kooktoestel of vragen hierbij hulp aan de kampstaf.
  • Elke deelnemende ploeg heeft tenminste een brandblusdeken of een blusemmer in de keuken.

Elke deelnemende groep brengt, onafhankelijk van het aantal deelnemende ploegen van die groep, ook minimaal één extra brandblusser mee (geen CO2 blusser). Markeer deze goed! Wanneer ze gebruikt worden zorgt de organisatie voor omwisseling of navullen. De kosten hiervan worden vergoed door de organisatie.

Afval

Al het afval moet via de groepen worden afgevoerd, ook dat van de organisatie. De Scouting Labelterrein Buitenlustaward is er natuurlijk ook om een impuls te geven aan creatief omgaan met afval. Meer informatie daarover vind je hier. Op zondag worden de afvalzakken van de organisatie verdeeld over de groepen. We hebben niet de mogelijkheid om deze op het terrein achter te laten, dus moeten ze met de deelnemende groepen mee!

Houd er bij het inpakken van de aanhangwagen dus rekening mee dat je (enkele) vuilniszakken mee moet kunnen nemen!

Testen

Een goede voorbereiding vraagt om een test. De meeste groepen organiseren ergens tijdens het jaar een weekendkamp waarin alle technieken en materialen van de RSW voorbijkomen, zodat je nog de kans krijgt om een en ander bij te sturen. Ook is het handig als ze de themamaaltijd (thuis) al eens gemaakt hebben, zelf een keer de kooktoestellen hebben gebruikt, de tent opgezet die ze tijdens de RSW meekrijgen, ….

Het is niet de bedoeling dat de eigen leiding tijdens de RSW helpt bij de spelonderdelen zoals opbouwen, afbreken, koken, … Als ze hulp nodig hebben (bijvoorbeeld om de gasfles veilig aan te sluiten of om de brander met brandstof te vullen) kunnen ze bij de kampstaf terecht. Bij materiaalpech melden de deelnemers dit ook eerst bij de kampstaf. De kampstaf maakt dan een inschatting of hulp van de eigen leiding nodig is. Als dit nodig is bellen zij de contactpersoon om te overleggen. Het uit eigen initiatief helpen van je ploeg kan puntenaftrek opleveren of diskwalificatie voor het onderdeel: anders is het niet eerlijk tegenover de deelnemers die het zelf hebben moeten doen.

Een voorbeeld:
De ploegleider laat de eigen leiding roepen om de achterste tentpaal even goed vast te draaien. Op dat moment komt de jury langs en krijgen ze door de hulp van de eigen leiding nul punten voor hun tent.

Nog een voorbeeld:
Het verlengstuk voor de noklat ontbreekt. De ploegleider geeft dit door aan de kampstaf en deze belt de contactpersoon. Iemand van de eigen leiding komt een noklat brengen. De jury weet hiervan en trekt hiervoor geen punten af: de noklat was bij de verkeerde ploeg beland.

Zorg dus dat je ploegleden weten wat er van ze verwacht wordt. Scouting is leren door dingen te doen, dus de beste manier om te weten of ze er klaar voor zijn is een proef(weekend)kamp te houden. Het beste is als ze van begin tot einde volledig zelfstandig de klus kunnen klaren, zodat ze voorbereid zijn op de LSW waar ze het volledig zonder eigen leiding moeten stellen.

We kunnen ons voorstellen dat dit heel wat vragen oproept. Je bent van harte welkom om deze naar ons te mailen. Ook als je wil weten hoe je de voorbereiding nu het beste aanpakt, hoe je het beste uitlegt wat de RSW is, of waar je informatie vind over bepaalde technieken mag je ons altijd een mailtje sturen! Ook mag je deze vragen altijd stellen tijdens de rondvraag van de vergaderingen. Eventueel kunnen we een afspraak maken, zodat iemand van de organisatie langskomt om je wat meer uitleg te geven en je te helpen bij het opzetten van de voorbereidingen!

Sinds 2018 wordt er geen briefing meer georganiseerd. Wel ontvangen de medewerkers diverse documenten m.b.t. veiligheid en ontruiming. Wij gaan er van uit dat de medewerkers deze gelezen hebben.

Inschrijven ploegen en betalen

De deelnemersbijdrage voor de RSW2024 bedraagt €15,00 per deelnemer.

Hierbij is inbegrepen:

  • Deelname aan alle programma-activiteiten van de RSW van vrijdagavond tot zondagmiddag.
  • Een deelnemersbadge
  • De broodmaaltijden op zaterdag en zondag.

Hierbij is nadrukkelijk niet inbegrepen:

  • Het vervoer van deelnemers en/of materialen van en naar de RSW.
  • Ingrediënten voor de themamaaltijd van zaterdagavond (hiervoor geldt een maximum, het actuele bedrag voor dit jaar vind je via Contactpersoon > Materiaallijst en voorbereiding).
  • Ranja, thee etc.
  • Zaken zoals afwasmiddel, vuilniszakken enzovoorts.
  • Het afvoeren van afval van de deelnemende ploeg(en)
  • Eventuele reis- en bagageverzekering

Betaling

De betaling gebeurt per handmatige overschrijving.  Houd hier rekening mee, het gaat dus NIET om een automatische incasso. Geef dit op tijd door aan je penningmeester. Na inschrijving ontvang je een factuur met de betalingsgegevens.

 Het rekeningnummer van de Regio is NL46 INGB 0007 8716 15 t.n.v. Stichting Scouting West-Brabant.

Betalen is alleen mogelijk via overschrijving.

 

Inschrijvingen

Inschrijven verloopt via SOL.  Dat is het administratiesysteem van Scouting Nederland, waar alle gegevens van alle leden instaan. Heb je geen idee wat dit is, of heb je hier nog nooit mee gewerkt? Geen nood! Wij kunnen je daar zeker bij helpen. Loop je vast tijdens het inschrijven? Mail dan naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan helpt iemand met de juiste toegang je verder.

De inschrijvingen worden per ploeg gedaan. Dat betekent dat wanneer je bijvoorbeeld drie ploegen wil inschrijven, je de inschrijving drie keer doorloopt.

Voordat je de inschrijving kunt doen kun je aan de hand van onderstaand lijstje controleren of je alle gegevens hebt om de inschrijving vlot te kunnen doorlopen.

Per ploeg:

  • Themanaam
  • Telefoonnummer van de contactpersoon tijdens het kamp
    • Het kan gebeuren dat jijzelf niet als medewerker aanwezig kunt zijn tijdens het kamp. Dan is het handiger dat hier het telefoonnummer wordt doorgegeven van iemand die tijdens het kamp  aanwezig is en als contactpersoon kan functioneren.
    • Indien er niemand van de eigen leiding aanwezig kan zijn, graag vooraf even contact opnemen met de organisatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. om goede afspraken te maken over de begeleiding van jullie deelnemers!

Per deelnemer:

  • Naam
  • Leeftijd op de eerste dag van de LSW
  • Dieetgegevens
  • Bijzonderheden (bijvoorbeeld: Rolstoelgebonden, moeite met het lopen van lange afstanden, medicatie die in de koelkast bewaard moet blijven, ... ) Je hoeft hier geen medische historie te schrijven, alleen de (praktische) dingen waar we vanuit de organisatie rekening mee moeten houden. De overige medische gegevens komen op het gezondheidsformulier dat pas bij het aanmelden afgegeven hoeft te worden.
  • Toestemming van de wettelijke vertegenwoordigers van elke deelnemer die je inschrijft. Denk er ook aan dat zij akkoord moeten gaan met de deelnemersvoorwaarden! Hoe je dit regelt kan per groep verschillend zijn, belangrijkste is dat je zeker weet dat de deelnemer mee op RSW mag.

Samenstelling ploegen

Als je al deze gegevens verzameld hebt, dan controleer je ook best even of je ploeg voldoet aan de onderstaande regels over de samenstelling. We hanteren daarbij de regels van de Landelijke Scoutingwedstrijden. Daar moet de ploeg aan voldoen om kans te maken op deelname aan de LSW.

  • Een ploeg bestaat minimaal uit vijf deelnemers en maximaal uit zeven deelnemers.
  • De deelnemer mag op de eerste dag van de LSW niet ouder zijn dan vijftien jaar en niet jonger dan elf.
  • Van één ploeg mag maximaal de helft van de ploeg vijftien jaar oud zijn:
  • Bij een ploeg van vijf personen mogen maximaal twee deelnemers vijftien jaar zijn;
  • Bij een ploeg van zes of zeven personen mogen maximaal drie deelnemers vijftien jaar zijn.

Het kan natuurlijk gebeuren dat het door deze regels onmogelijk is voor jouw groep om passende ploegen te maken. Neem dan ruim op tijd contact op met de organisatie via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan kijken we wat er mogelijk is. Als je toestemming krijgt van de organisatie, dan krijg je een aparte instructie om die ploeg in te schrijven.

Lees ook zeker de deelnemersvoorwaarden even door. (Deze vind je via Deelnemers > Deelnemersvoorwaarden)

Voor de RSW gelden de deadlines die je vind in de AGENDA!

Handleiding inschrijven

Als je alle informatie verzameld hebt, dan kun je je ploeg gaan inschrijven. Volg hiervoor de handleiding en het filmpje hieronder:

1. Log in op https://sol.scouting.nl.
2. Ga boven in het menu naar "Spel", gevolgd door de optie "Inschrijven evenementen" in de 2e kolom
3. Klik op de inschrijving voor RSW regio West-Brabant.
4. Selecteer het formulier voor de ploeginschrijving.\

Stap 2 tot en met 4 kun je overslaan door hier te klikken en rechtstreeks naar het formulier te gaan. Log je wel eerst in op SOL!

5. Vul het formulier in en klik op volgende.
6. Controleer de gegevens van je inschrijving en klik op voltooien.
7. Klik op de knop "Individuele inschrijvingen toevoegen".
8. Klik op "Deelnemer toevoegen" rechtsonder. Je komt nu in een overzicht met alle leden uit je groep. Hier kun je aanvinken wie er meegaan en vervolgens kies je voor "volgende".
9. Per aangevinkte deelnemer krijg je een apart scherm. Klik op "volgende" om naar de volgende persoon te gaan. Na de laatste persoon klik je op "voltooien" om de inschrijving van iedereen definitief te maken.

Nadat je dit gedaan hebt ontvang je een e-mail met daarin de gegevens voor de betaling. Wij willen nogmaals benadrukken dat je de betaling per handmatige overschrijving moet voldoen. Het gaat dus NIET om een automatische incasso! 

Een instructiefilmpje vind je hier: https://www.youtube.com/watch?v=lFE0L2cy3fg Het filmpje is uit 2016. Sindsdien zijn er enkele wijzigingen in het formulier, maar het principe blijft hetzelfde.

Meer informatie over SOL vind je op hier.

Lukt het nog niet? Ruzie met SOL? De handleiding nog twee keer gelezen en langzaam de neiging aan het krijgen om je laptop uit het raam te gooien? 
Stuur dan een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. (Niet naar de RSW, de organisatie heeft geen directe toegang tot de gegevens in SOL waardoor wij je niet direct kunnen helpen).

Welkom op het informatiegedeelte voor contactpersonen!

De RSWablieft? De Regionale Scoutingwedstrijden Scouting Regio West-Brabant is in de eerste plaats een wedstrijd tussen de ploegen van de diverse groepen van de Regio. De ploegen bestaan uit vijf tot zeven leden van de Scoutsspeltak. Een groep mag natuurlijk meerdere ploegen sturen. Ze strijden tegen én met elkaar op de gebieden waar Scouts goed in zijn: Buitenleven, Sport en Spel, Scoutingtechnieken (denk aan kamperen, koken, hiken, …) en bestaat uit een weekend in de regio van vrijdagavond tot zondagmiddag. Het is een gevarieerd programma van spellen, kamperen, koken, hiken én een beetje creatief bezig zijn. Op zondagmiddag is het héél stil in de kampvuurcirkel: dan wordt bekend gemaakt welke ploegen naar de Landelijke Scoutingwedstrijden in Baarn mogen, waar ze tegen meer dan honderd ploegen uit het hele land mogen strijden om de eerste plaats.

Lijkt je dit een geweldig idee voor jouw groep? Heb je interesse om ploegen naar de RSW te sturen? Lees dan vooral verder en ontdek hoe jij jouw ploegen kunt inschrijven, wat je moet regelen en bij wie je terecht kunt met al je vragen over de RSW.

Contactpersoon?!

Per ploeg vragen we dat één (team)leider van de eigen speltak contactpersoon is voor de organisatie. Zij of hij:

  •  Verzorgt de inschrijving (of toch in ieder geval de contacten hiervoor)
  • Ontvangt in de voorbereidingen per e-mail alle informatie voor de deelnemers
  • Is bij voorkeur tijdens het gehele weekend als medewerker op de RSW aanwezig
  • Zorgt ervoor dat er voor elke deelnemer een gezondheidsformulier aanwezig is en bewaart deze tijdens het RSW
  • Houdt contact met de organisatie via de appgroep
  • Wordt tijdens de RSW telefonisch op de hoogte gebracht als er met een deelnemer van zijn/haar ploeg iets aan de hand is en verstrekt aan de organisatie de nodige gegevens om goede zorg aan de deelnemer te kunnen leveren
  • Zorgt ervoor dat de ploeg tijdig voor de LSW kan worden ingeschreven, mocht het zover komen en de ploeg zelf mee wil (ter info: de inschrijving moet binnen tien dagen na de RSW gebeuren, treuzel hier dus niet mee!)

Een (team)leider mag voor meerdere ploegen contactpersoon zijn, graag zelfs: dat maakt het voor de organisatie een stuk overzichtelijker! Dus als jouw scoutsspeltak vier ploegen wil inschrijven, dan mag jij natuurlijk voor alle vier contactpersoon zijn.

We zullen op de volgende pagina’s stap voor stap uitleggen wat we precies bedoelen, zodat jullie goed voorbereid zijn om met jullie ploeg(en) kans te maken op die felbegeerde eerste plaats! Vergeet ook zeker niet om de andere gedeeltes te bekijken: zeker het algemene- en het deelnemersgedeelte bevatten belangrijke informatie om jouw ploegen goed voor te bereiden!

Aanwezigheid en bereikbaarheid van contactpersoon tijdens het kamp

In principe is het het meest handig dat je als contactpersoon zelf op het kamp aanwezig bent als medewerker. Contactpersonen hebben áltijd een plek als medewerker, omdat zij voorrang krijgen op andere medewerkers bij de inschrijving.

Let op: de contactpersoon moet zichzelf nog apart inschrijven als medewerker! Het is niet voldoende om een ploeg in te schrijven als contactpersoon om op het kamp aanwezig te zijn als medewerker!

Kun je zelf echt niet, maar wil/moet je wel contactpersoon zijn? Zorg er dan voor dat er iemand anders in jouw plaats mee gaat als medewerker, dat wij weten wie dit is en hoe we hem of haar kunnen bereiken. Het is fijn als je dan vooraf even contact met ons opneemt, zodat we goede afspraken kunnen maken over de begeleiding van jullie deelnemers.

Behalve de contactpersoon hoeft er in principe geen eigen leiding mee op kamp, maar het is voor de leiding én de leden wel zo leuk! Daarnaast hebben we zeker helpende handjes nodig in de voorbereiding én tijdens het kamp. Meer informatie over medewerker zijn vind je bij de informatie voor medewerkers.

Ook op de LSW gaat er in principe niemand van de eigen leiding mee, dus de ploegen moeten in staat zijn om redelijk zelfstandig deel te nemen. Je kunt je trouwens ook als medewerker inschrijven bij de Landelijke Scoutingwedstrijden, als je dit leuk lijkt kun je op hun site meer informatie vinden.

Volg de regio op Facebook!

Login