algemeen
Op deze pagina kan je alle informatie terugvinden die voor jou als contactpersoon/scoutsleiding belangrijk is. Deze informatie is niet alleen goed om te weten zodat jouw ploeg kans maakt op een podiumplaats, maar ook zeker om een prettig, comfortabel en gezellig weekend te hebben. Lees de informatie goed zodat je goed bent voorbereid en dus niet voor verrassingen komt te staan.
Contactpersonen
Elke ploeg wordt bij de organisatie vertegenwoordigd door één contactpersoon. Als contactpersoon ben je verantwoordelijk voor de volgende zaken.
- Inschrijving verzorgen van de ploeg.
- Ontvangt additionele informatie per mail relevant voor de ploeg.
- Is bij voorkeur het gehele weekend aanwezig tijdens de RSW (lukt dit niet, neem dan contact op met de eind-coördinatie).
- Zorgt ervoor dat er voor elke deelnemer een gezondheidsformulier aanwezig is en bewaart deze tijdens het RSW.
- Houdt contact met de organisatie via de WhatsApp community.
- Wordt tijdens de RSW telefonisch op de hoogte gebracht als er met een deelnemer van zijn/haar ploeg iets aan de hand is en verstrekt aan de organisatie de nodige gegevens om goede zorg aan de deelnemer te kunnen leveren.
- Zorgt, indien dat nodig is, ervoor dat de ploeg tijdig voor de LSW kan worden ingeschreven.
- Zorgt ervoor dat er een plaatsvervanger aangewezen is zodat in het geval van nood deze taken overgedragen kunnen worden.
- Deelt gegevens van de plaatsvervanger met de eind-coördinatie.
- Schrijft zichzelf in als medewerker.
Eén scoutsleiding mag contactpersoon zijn van meerdere ploegen.
Inschrijven
Alle scoutsleiding in onze regio ontvangt van de RSW organisatie instructies om ploegen in te schrijven. Omdat wij dit jaar veel onduidelijkheid hebben omtrent de vervanging van SOL, hebben wij een tijdelijke inschrijving via Excel. Heb je deze mail niet ontvangen? Stuur ons dan zeker even een e-mail. Ploeginschrijvingen dienen vóór 30 maart 2025 12:00 per e-mail verzonden te zijn. Je ontvangt vanuit ons een bevestiging als de inschrijving in goede orde is ontvangen.
De kosten per deelnemer zijn €15,- en de contactpersoon van een ploeg is zelf verantwoordelijk voor de betaling. Dit dient handmatig vóór aanvang van de RSW overgemaakt te worden naar het bankrekeningnummer van Scouting Regio West-Brabant. Indien de betaling (niet op tijd) voldaan is, kan Scouting Regio West-Brabant de inschrijving van jouw ploeg ongedaan maken. Je bent als contactpersoon ook zelf verantwoordelijk voor eventuele doorbelasting naar de ouders van de deelnemers.
Locatie
De RSW vindt dit jaar plaats op het terrein van Scouting Labelterrein Buitenlust.
Materialen
Tijdens de RSW hebben de ploegen voornamelijk gewone kampeerspullen nodig. Het onderstaande lijstje helpt bij het klaarzetten van het materiaal. Samen de materialen klaarzetten (eventueel alleen met de ploegleiders) zorgt ervoor dat ze zelf verantwoordelijk zijn, terwijl jij zeker weet dat ze alles mee hebben. Zorg er ook voor dat de naam van jullie groep op alle materialen staat. Het is belangrijk dat alle materialen ter beschikking staan voor de ploeg. Het is niet de bedoeling dat deelnemers hun eigen leiding tijdens de RSW om materialen moet vragen.
- Tent (inclusief stokken, haringen, grondzeil etc.)
- Keukenzeil (inclusief stokken, scheerlijnen, haringen etc.)
- Voldoende pioniertouw
- Sisaltouw
- Gevulde keukenkist
- Ingrediënten voor de themamaaltijd
- Gasstel met volle gastank of Coleman Fuel brander met voldoende brandstof en doorprikkers
- Maximaal 10 pionierpalen (dit is inclusief piketpalen)
- Emmer
- Jerrycan
- Vuilniszakken
- Pen, papier en schaar
- Kompas en kaarthoekmeter
- Thema aankleding
- Veiligheidshesjes (één per ploeglid)
- Een extra slaapzak en eventueel wat dekens voor de scouts zonder geschikt materiaal
Per groep verwacht de organisatie dat je de volgende materialen meeneemt voor algemeen gebruik.
- Eén klaptafel
- Eén brandblusser
- Eén gasfles voor de fouragetent
- Eén krat met stookhout
Voor een ploeg is het belangrijk dat de kwaliteit van de materialen goed is. Het kan namelijk zo zijn dat de ploeg minder punten krijgt op het moment dat er niet kan worden voldaan aan de veiligheidseisen. Denk hierbij aan pionierpalen en pioniertouw maar ook een kapotte tent kan erg oncomfortabel zijn.
Voorbereidingen
Oefenen
De RSW is in eerste instantie een wedstrijd. Daarom is het wel zo leuk om van te voren een beetje met de ploeg te oefenen.
- Opzetten tent
Denk hierbij aan materiaalzorg, samenwerking, veiligheid, snelheid en uiteraard het goed opzetten van een tent. - Opbouwen keukentent en keukentafel
Denk hierbij aan materiaalzorg, samenwerking, veiligheid en uiteraard het goed opzetten van de keukentent (denk ook aan het goed afspannen van het keukenzijl en stevige knopen). - Koken
Denk hierbij aan hygiëne, kwaliteit van de voeding (is het gezond, vers en gevarieerd), samenwerking, veiligheid en thema. - Hike
Denk hierbij aan verschillende tochttechnieken, samenwerking en veiligheid. - Afbraak
Denk hierbij aan materiaalzorg, samenwerking, veiligheid en snelheid.
Het oefenen is ook de kans voor jouw als leiding om de ploeg tips te geven. Daarnaast is het ook een goede oefening voor jullie zomerkamp.
Elk onderdeel is uiteraard belangrijk, maar de jury heeft maar een bepaald aantal punten te verdelen. In het schema hieronder zie je hoeveel procent elk onderdeel meetelt in de uiteindelijke jury beoordeling.
Juryonderdeel | % van totaal aantal te behalen punten |
---|---|
Opbouw tent | 13 % |
Opbouw keuken | 16 % |
Vrijdagavond spel | 9 % |
Tocht | 13 % |
Spellen tijdens de tocht | 9 % |
Themamaaltijd | 16 % |
Themafoto | 5 % |
Afbreken tent en & keuken | 10 % |
Zondagochtend spel | 9 % |
Themamaaltijd
De themamaaltijd is de avondmaaltijd op de zaterdagavond. De inkopen van de themamaaltijd doen jullie zelf. De jury let op de volgende zaken:
- Het maximumbudget is €5,00 per deelnemer voor een voor- hoofd en nagerecht. Enige uitzondering hierop zijn hogere uitgaves in het kader van dieetvoeding (zoals bijvoorbeeld vegetarisch gehakt of een lactosevrije melk).
- Toepassing van het thema (bijvoorbeeld een groene aardappelpuree, menukaart, aankleding in de keuken, aankleding van de scouts).
- Een bonnetje waarop te zien is dat je binnen budget bent gebleven.
- Hygiëne, veiligheid en samenwerking.
- Kwaliteit van de voeding (is het gezond, vers en gevarieerd).
- Smaak van het eindresultaat
Let op, het is niet mogelijk om gebruik te maken van een koelkast. Als er gekoelde producten in de themamaaltijd verwerkt moeten worden kan je het beste een koelbox meegeven aan de ploeg.
De beste themamaaltijd die de jury heeft gezien en geproefd wint zaterdagavond “De gouden pollepel” 1 .
Thema algemeen
Expressie is een van de activiteitengebieden van scouting en ook deze komt terug in de RSW. Laat je scouts daarom werken aan leuke thema aankleding voor hun (keuken)tent. Het kan misschien net die paar punten verschil maken om de winst binnen te slepen.
Zaterdagavond is er een supertof themafeest. Als de scouts aankomen bij het themafeest worden er foto’s van de ploegen gemaakt. Deze foto’s worden door de jury bekeken en kent ook punten toe voor de themakleding en creativiteit van de ploeg.
Groen moet je doen award 2
De organisatie van de RSW wil het kamp zo milieubewust mogelijk organiseren. Daarom wordt er door de kampstaf een “Groen moet je doen” award uitgereikt. Deze award gaat naar de ploeg die de beste ideeën heeft voor milieubewust kamperen. Laat jouw ploeg hier van te voren over nadenken en als het mogelijk is toepassen tijdens de RSW. Wie weet gaat jouw ploeg er dan vandoor met deze award.
Aankomst
Auto’s met aanhangers mogen, op aanwijzing van de verkeersregelaars, als enige tot 19:00 het zandpad (de “Nieuwe Zandstraat”) inrijden. Hier kan de aanhanger worden losgekoppeld, waarna de auto het terrein moet verlaten. Houd er rekening mee dat er stapvoets gereden moet worden.
Na dit tijdstip zijn auto’s niet meer toegestaan op het terrein. De aanhanger moet dan worden losgekoppeld en met de hand het bospad op worden geduwd. Het is de verantwoordelijkheid van de groep om ervoor te zorgen dat de aanhanger correct wordt geplaatst. Zorg er altijd voor dat de aanhanger zo geparkeerd staat dat hulpdiensten vrij kunnen passeren. Aanhangers die verkeerd geparkeerd zijn, zullen door de organisatie op risico van de groep worden verplaatst.
Auto’s van medewerkers alleen parkeren aan de linkerzijde van de verharde weg (let op: niet op het zandpad). Houd er ook rekening mee dat landbouwverkeer moet kunnen passeren.
regels en afspraken
Brandveiligheid
Scouting Labelterrein Buitenlust ligt midden in het bos. De beheerders stellen daarom de volgende eisen aan de brandveiligheid van de kooktoestellen.
- Aan de gasslangen en drukregelaars stellen we de volgende eisen
- Een gasslang mag maximaal vijf jaar oud zijn
- Een drukregelaar mag maximaal vijf jaar oud zijn
- Onderdelen die niet aan deze eisen voldoen moeten direct worden vervangen. Kan de eigen leiding dit niet doen, dan vervangt de organisatie de onderdelen op kosten van de deelnemende groep.
- Zowel de gasslang als de drukregelaar moeten door de leiding gemonteerd worden. Het aansluiten van de drukregelaar op de gasfles wordt gedaan door de kampstaf.
- Elke deelnemende ploeg heeft tenminste een brandblusdeken, brandblusser of een blusemmer in de keuken.
Afval
Elke ploeg dient het eigen afval zelf mee te nemen. De organisatie vraagt elke groep ook om enkele algemene vuilniszakken mee te nemen omdat er geen mogelijkheid is om deze op het terrein achter te laten. Neem dus vóór vertrek van je aanhanger nog wat vuilniszakken mee.
Deelnemersvoorwaarden
Wij verwachten dat alle deelnemers zich houden aan de kampregels, maar er gelden ook aanvullende deelnemersvoorwaarden.
Juryreglement
Om de jurering eerlijk te laten verlopen, handelt de jury naar het juryreglement. In dit document kan je terug vinden aan welke regels de jury verbonden is en wat er kan gebeuren als je vals speelt.
Privacybeleid
De organisatie van de RSW neemt het privacybeleid van Scouting Regio West-Brabant in acht.
Vertrek
De deelnemers starten zondagochtend met het afbreken van hun kamp. De materialen worden door hen, met behulp van de kampstaf, ingeladen in de aanhangers (indien aanwezig). Pas na het afronden van de jurering is het voor medewerkers mogelijk om hun aanhanger gereed te maken voor vertrek en mee te nemen. Indien hierdoor logistieke problemen ontstaan, neem dan contact op met de eind-coördinatie.
Na de prijsuitreiking kan elke ploeg zich afmelden en de insignes in ontvangst nemen. De leiding is zelf verantwoordelijk voor het teruggeven van gezondheidsformulieren en medicijnen.
Landelijke wedstrijd
Mocht jouw ploeg het zo goed hebben gedaan dat ze naar de Landelijke Scoutingwedstrijd (LSW) mogen gaan, dan zijn er een aantal zaken die geregeld moeten worden.
Inschrijving
De ploeg zal ingeschreven moeten worden voor de LSW. De deadline voor inschrijving is tien dagen na afloop van de RSW. De eind-coördinatie zal de contactpersoon van de ploeg hierbij ondersteunen. Blijf daarom na de afsluiting wat langer om dit met hen af te stemmen.
Betaling
De LSW vraagt ook inschrijfgeld. Gelukkig wordt voor de ploeg die op de eerste plaats is geëindigd het inschrijfgeld door Scouting Regio West-Brabant betaald. Andere ploegen die naar de LSW mogen moeten zelf het inschrijfgeld betalen hiervoor.
Voorbereiding
Tijdens de LSW is er in principe geen eigen leiding aanwezig op het terrein. De ploeg moet bijvoorbeeld zelf de aanhanger uitladen en inladen. Zorg er daarom voor dat de ploeg goed voorbereid is en klaar is om op zichzelf en landelijke vrijwilligers aangewezen te zijn.