Deelnemers informatie

Algemeen

Op deze pagina kan je alle informatie terug vinden die voor jouw ploeg (bij sommige groepen ook wel een ronde, patrouille of bak genoemd) belangrijk is. Deze informatie is niet alleen goed om te weten zodat je kans kan maken voor een podiumplaats, maar ook zeker om een prettig, comfortabel en gezellig weekend te hebben. Lees de informatie goed zodat je goed bent voorbereid en dus niet voor verrassingen komt te staan.

Inschrijven

Het inschrijven van jouw ploeg wordt gedaan door jouw eigen speltakleiding. Weet je niet zeker of jouw speltak mee doet aan de RSW? Vraag het dan na bij jouw eigen leiding. Heeft jouw leiding nog nooit gehoord van de RSW of twijfelen ze nog? Dan mag je ons altijd een e-mail sturen zodat wij met je mee kunnen denken en samen met jouw leiding naar de mogelijkheden kunnen kijken.
De kosten die verbonden zijn aan jouw inschrijving bedragen €15,-. Deze kosten worden altijd afgerekend door jouw leiding bij de inschrijving. Elke scoutinggroep regelt op haar eigen manier de betaling met ouders.

Locatie

De RSW vindt dit jaar plaats op het terrein van Scouting Labelterrein Buitenlust.

Inpakken

Wil je graag weten welke bagage je mee moet nemen naar de RSW? Bekijk dan onze bagagelijst, maar jouw leiding zal waarschijnlijk ook een bagagelijst voor jullie opstellen.

Mobiele telefoons
Elke ploegleider neemt een mobiele telefoon mee tijdens de hike. Deze mag alleen worden gebruikt in noodgevallen of wanneer de organisatie hier specifiek om vraagt. Het telefoonnummer moet vooraf worden doorgegeven aan de kampstaf en de organisatie van de hike. Lever de telefoon in bij je eigen leiding; zij geven deze vlak voor de start van de hike aan de ploegleider en nemen hem na afloop weer in. Zorg ervoor dat de telefoon is opgeladen en voldoende beltegoed heeft, zodat je daadwerkelijk kunt bellen indien nodig.

Niet inpakken
Het is niet toegestaan om elektronica (behalve de mobiele telefoon van de ploegleider), geluidsapparatuur, sigaretten, vapes, alcohol, zakmessen, drugs, vuurwerk en energydranken. Medicijnen worden niet bewaard door deelnemers op het kampterrein maar door de eigen leiding.

Inpaklijst voor de ploeg
Elke ploeg heeft natuurlijk ook materialen nodig. Jouw eigen leiding is op de hoogte van de materiaallijst die een ploeg mee moet nemen. Ben jij ook benieuwd? Neem dan een zeker een kijkje.

Gezondheid

Medicijnen
Maak je gebruik van medicijnen? Lever deze dan, bij start van de RSW in bij jouw kampstaf. Zij bellen vóór de RSW met jullie leiding om medicijngebruik af te stemmen. Zelf bewaren van medicijnen op het kampterrein is absoluut niet toegestaan.

Diëten en allergieën
Volg je een speciaal dieet of heb je allergieën? Houd hier dan rekening mee bij het doen van boodschappen voor de themamaaltijd. Heb je specifieke voedingsproducten nodig voor ontbijt en lunch? Neem deze dan zelf mee; jij en je ouders weten immers het beste wat je nodig hebt. Zo voorkomen we misverstanden. Vergeet ook niet om je dieet vooraf door te geven aan de leiding, zodat zij hier rekening mee kunnen houden.

Gezondheidsformulier
Vanuit jouw leiding ontvang jij of jouw ouders een gezondheidsformulier. Dit formulier moet worden ingevuld zodat wij, als het nodig is, de juiste zorg kunnen verlenen. Dit formulier lever je, voordat jouw ploeg zich aanmeld, in bij jouw eigen leiding.

Ziek of gewond tijdens de RSW
Mocht je tijdens de RSW ziek worden of bijvoorbeeld je enkel verstuiken, dan zijn er EHBO’ers aanwezig op het terrein (te herkennen aan de gele hesjes/kleding). Aan het begin van het kamp leggen we uit hoe je hen kunt bereiken. Als dat nodig is, zorgen zij ervoor dat je eigen leiding wordt ingelicht om te bepalen of je kunt blijven deelnemen of dat een doktersbezoek verstandig is. Je leiding overlegt vervolgens met je ouders wat de beste aanpak is.

Aankomst

Vrijdagavond om 19:00 verzamel je met jouw ploeg bij de kampvuurkuil van het terrein. Alleen kort parkeren aan de zijde van het kampterrein (rechter zijde) van de verharde weg (let op: niet op het zandpad). Als de ploeg compleet is dan kan de volledige ploeg zich aanmelden, dit doe je bij iemand van de organisatie. Eerder aanmelden dan 19:00 is niet mogelijk, maar vergeet niet dat om 19:00 de wedstrijd begint. Ben je als ploeg dus later, heb je dus minder tijd om op te bouwen. Bij het aanmelden krijg je te horen op welk subkamp je staat en wat het ploegnummer is. Onthoudt dit goed!
Zodra jouw ploeg is aangemeld kunnen jullie aan de slag en mag jullie kamp worden opgebouwd.

Kun je echt niet naar de RSW komen door ziekte of een dringende situatie? Laat het dan zo snel mogelijk weten aan je eigen leiding. Zij zorgen ervoor dat jouw afmelding bij ons terechtkomt. Vergeet je af te melden? Dan staat jouw ploeg onnodig te wachten en verliezen ze waardevolle wedstrijdtijd. Help je ploeg door op tijd te laten weten als je er niet bij kunt zijn!

Programma

Vrijdag
19:00 Meld je ploeg aan en start de wedstrijd met het opbouwen van je kamp
20:45 Opening in volledig uniform
21:15 Avondspel
23:30 Stilte op het kampterrein

Zaterdag
08:00 Opstaan & ontbijten
08:30 Afmaken van de keukens
11:00 Hike
17:00 Themamaaltijd
21:00 Feest & kampvuur
23:00 Stilte op het kampterrein

Zondag
08:00 Opstaan & ontbijten
08:30 Afbreken kamp
10:30 Spel
12:30 Prijsuitreiking & afsluiten

Organisatie tijdens RSW

Kampstaf
De kampstaf is altijd voor jullie aanwezig op het kampterrein. Zij zijn jouw eerste aanspreekpunt (al kan jouw ploegleider je misschien ook al verder helpen). Heb je dus vragen, hulp nodig of EHBO nodig? Laat het dan weten aan jouw kampstaf. De kampstaf zal aan het begin van de RSW aan de ploegen worden voorgesteld. De kampstaf werkt met fluitsignalen:
• = kort fluitsignaal, — = lang fluitsignaal

Iedereen verzamelen bij kampstaf
Alle ploegleiders verzamelen bij kampstaf
Ploegleiders subkamp 1 verzamelen bij kampstaf
Ploegleiders subkamp 2 verzamelen bij kampstaf

— —
• — — •
— • • •
• • • —

Jury
Tijdens alle jury momenten zal er jury rondlopen om punten uit te delen. Dit doet de jury met een speciale app en ze zijn te herkennen aan de rode jury hesjes. De jury is ook altijd bereid om een handje te helpen en geeft ook gratis advies. Wil je positief opvallen bij de jury? Let dan goed op de volgende punten: samenwerking, veiligheid, sfeer binnen je ploeg, thema, materiaalzorg, hygiëne, scouting technieken en een opgeruimd kampeerterrein.

Elk onderdeel is uiteraard belangrijk, maar de jury heeft maar een bepaald aantal punten te verdelen. In het schema hieronder zie je hoeveel procent elk onderdeel meetelt in de uiteindelijke jury beoordeling.

Juryonderdeel% van totaal aantal te behalen punten
Opbouw tent13 %
Opbouw keuken16 %
Vrijdagavond spel9 %
Tocht13 %
Spellen tijdens de tocht9 %
Themamaaltijd16 %
Themafoto5 %
Afbreken tent en & keuken10 %
Zondagochtend spel9 %

Eigen leiding
Jouw eigen leiding zal tijdens de RSW ook helpen. Het kan dus zijn dat je hen tegenkomt op het terrein, tijdens de hike of met een spel. Dit betekent niet dat je zomaar bij hen terecht kan met vragen of voor hulp. Overleg dit altijd met jouw kampstaf, want het kan ook gezien worden als vals spel en daar kunnen sancties op worden opgelegd (punten aftrek en diskwalificatie behoren hierbij tot de mogelijkheden).

Overige medewerkers
Achter de schermen moet veel worden geregeld. In principe zal je niet zoveel mensen op het kampterrein tegenkomen behalve de medewerkers met hesjes en de kampstaf. Naast de jury (rode hesjes) komt de kookstaf (groene hesjes), het media team (blauwe hesjes) en coördinatieteam leden (paarse hesjes en paarse das) op het kampterrein. Ook zij verwachten dat jullie direct hun aanwijzingen opvolgen om de RSW zo soepel mogelijk te laten verlopen.

regels en afspraken

Kampregels
Om de RSW zo leuk en veilig mogelijk te laten verlopen houden wij ons met zijn allen aan de volgende kampregels:
1. Scouts houden zich aan de Wet en Belofte en zijn op die manier een ambassadeur voor Scouting.
2. We zijn te gast op het terrein van Scouting Labelterrein Buitenlust. We houden ons aan de afspraken die er op dat terrein gelden. De belangrijkste zijn:
– Als je bomen of andere vormen van natuur vernielt, kost dit je €25,- per boom/struik.
– Niemand maakt zonder toestemming van de organisatie open vuur.
– Afval gooi je in de juiste afvalzak. Na afloop neem je jouw afvalzakken mee naar je eigen groep.
3. De kampstaf spreekt een tijd af waarop het stil moet zijn op het kampterrein.
4. Je neemt geen verboden materialen mee. Bij bezit van illegale middelen of bij (vermoedens van) strafbare feiten doet de organisatie aangifte bij de Politie en beëindigen wij jouw deelname.
5. Messen mogen alleen gebruikt worden waar ze voor bedoeld zijn. Als je een mes niet gebruikt waar het voor bedoelt is, wordt het mes afgenomen en aan jouw eigen leiding gegeven. Jouw leiding beslist of en wanneer je het mes terug krijgt.
6. Je mag het terrein alleen verlaten, als je toestemming hebt van de kampstaf. Zo weten wij wie er in geval van nood op het terrein aanwezig zijn.

Deelnemersvoorwaarden
Wij verwachten dat alle deelnemers zich houden aan de kampregels, maar er gelden ook aanvullende deelnemersvoorwaarden.

Juryreglement
Om de jurering eerlijk te laten verlopen, handelt de jury naar het juryreglement. In dit document kan je terug vinden aan welke regels de jury verbonden is en wat er kan gebeuren als je vals speelt.

Privacybeleid
De organisatie van de RSW neemt het privacybeleid van Scouting Regio West-Brabant in acht.

Awards

Tijdens de RSW zijn er verschillende prijzen te winnen. De belangrijkste prijs is natuurlijk het winnen van de RSW. Tijdens de opening zal worden gemeld hoeveel ploegen er, vanuit onze regio, naar de Landelijke Scoutingwedstrijd mogen gaan. Daarnaast zijn er nog twee andere awards waar een ploeg kans op maakt om die te winnen.

Groen moet je doen
Duurzaamheid is een hot topic en ook als scouts willen wij daar een steentje aan bijdragen. Milieubewust kamperen is hiervan een groot onderdeel en daarom wordt de ploeg die daar het meeste aandacht aan besteed beloond met de “Groen moet je doen award”. Deze prijs wordt uitgereikt door de kampstaf, want zij weten immers het beste welke ploeg het beste milieubewust kampeert. Je komt in aanmerking voor deze award als jouw ploeg:
– Na heeft gedacht over hoe je zo milieubewust op kamp kunt gaan.
– Tijdens de RSW laat zien hoe je deze ideeën in de praktijk brengt.
– Het ontstaan van afval beperkt en het afval wat er toch ontstaat netjes scheiden.
Het idee dat het meest origineel, milieubewust en praktisch uitvoerbaar is wint de “Groen moet je doen award”.

De gouden pollepel
Op zaterdagavond gaat jouw ploeg aan de slag met het bereiden van een thema maaltijd. De jury gaat veel maaltijden proeven & beoordelen en zijn echte fijnproevers. Overtuig jij de jury dat jouw ploeg de beste maaltijd in elkaar heeft gezet, dan maken jullie kans op de “De gouden pollepel”. De jury vindt het belangrijk dat er hygiënisch, veilig en gezond gekookt wordt en dat het thema wordt toegepast. Tip: een broodje hamburger heeft nog nooit gewonnen. Verras de jury met bijvoorbeeld een menukaart en aankleding van je keuken voor de volle beleving.

Vertrek

Tijdens het afbreken van jullie kamp mag je alle materialen inladen in de aanhanger. De kampstaf kan je hierbij helpen als dat nodig is. Pas na het afronden van de jurering is het voor jouw leiding mogelijk om hun aanhanger gereed te maken voor vertrek en mee te nemen.

De prijsuitreiking van de RSW zal plaatsvinden op zondag om 12:30 in de kampvuurcirkel. Ouders zijn hierbij natuurlijk van harte welkom. Als zij met de auto komen mogen ze alleen parkeren aan de zijde van het kampterrein (rechter zijde) van de verharde weg (let op: niet op het zandpad). Houdt er ook rekening mee dat landbouwverkeer moet kunnen passeren. Om 13:00 is de prijsuitreiking klaar, je kan dan in principe naar huis gaan. Maar controleer even of alle materialen zijn ingeladen en meldt je af bij jouw eigen leiding. Vergeet ook niet om jouw medicijnen op te halen bij de kampstaf.