Voor praktijkbegeleiders

Ben jij praktijkbegeleider? Top! Want dan zorg jij ervoor dat de kennis en kunde binnen jouw groep op een hoog peil komt!

Op deze pagina gaan we proberen de informatie die jij nodig hebt om jouw kaderleden zo goed mogelijk op weg te helpen naar kwalificatie binnen onze regio.

Een kwalificatie aanvragen

De laatste stap van het kwalificatieproces is het aanvragen van de kwalificatie. Hiervoor moet je binnen onze regio een aantal stappen doorlopen, zodanig dat alles snel en soepel kan verlopen. Houd je strikt aan deze stappen, dan kunnen de praktijkcoach jouw aanvraag goed volgen en daarmee ook zo snel mogelijk beoordelen!

Zorg dat alle deelkwalificaties in SOL geregistreerd staan.

Voordat je een kwalificatie kunt aanvragen, moeten alle benodigde deelkwalificaties in SOL geregistreerd staan. Hoe je dit doet vind je in de handleiding voor SOL op de website van Scouting Nederland. Deze kun je hier vinden.

Veel voorkomende problemen zijn:

• Het willen aanvragen van de kwalificatie "Op Kamp" zonder dat het kaderlid in het bezit is van de deelkwalificaties 1,4,6 en 9 uit de modules voor gekwalificeerd leidinggevende.
  • De deelmodules staan wel geregistreerd maar niet voor de juiste speltak (merk op dat de splitsing bij de kwalificatie gekwalificeerd leidinggevende tussen de scouts en de explorers zit en bij de kwalificatie "Op Kamp" tussen welpen en scouts!).
  • Het lid heeft nog niet de minimale leeftijd bereikt om gekwalificeerd te mogen worden (17 voor bevers en welpen en 18 voor scouts en verder).

Duizelt bovenstaande lijst je een beetje? Geen nood! Want er is een heel handige tool om na te gaan welke deelkwalificaties er nodig zijn om een kwalificatie te kunnen aanvragen. Je vind in deze kwalificatiewijzer ook terug welke kwalificaties door wie kunnen worden aangevraagd en toegekend. Ga hiervoor in SOL naar Vrijwilligers  > Kwalificaties > Kwalificatiewijzer of log in op SOL en klik dan op deze link.

Kwalificatie aanvragen in SOL

Nadat je alle bovenstaande administratie in orde gebracht hebt, en na een aantal keer gaat dat een heel pak sneller, dan kun je de kwalificatie aanvragen. Hiermee doe je een officieel verzoek om het kaderlid te kwalificeren aan de praktijkcoaches. Zij zullen de aanvraag beoordelen en de aanvraag toekennen, of bij gebrek aan onderbouwing, afwijzen. Hoe je een kwalificatie aanvraagt in SOL vind je ook in bovengenoemde handleiding.

Onderbouwing doorsturen

Een aanvraag voor kwalificatie moet onderbouwd worden, zodat de praktijkcoaches kunnen beoordelen of het kaderlid effectief alles in huis heeft waar de kwalificatie voor staat. Om dit goed te kunnen beoordelen moeten wij een zicht krijgen op welke route een kaderlid heeft afgelegd om tot de competenties te komen die voor de kwalificatie moeten worden aangetoond. Dit gebeurde in het verleden op een hoop uiteenlopende manieren, wat het werk van de praktijkcoaches nogal eens lastig maakte. Daarom is na overleg met een aantal praktijkcoaches besloten om de onderbouwing te structureren in één formulier.

Het is de bedoeling dat je het formulier downloadt en opent in Word, invult, opslaat en dan opstuurt naar de praktijkcoaches. Het is handig om het formulier te laten invullen door het kaderlid en dit dan tijdens het kwalificatiegesprek samen met het kaderlid verder aan te vullen. Om je een idee te geven wat er precies van je verwacht wordt, geven we een fictief invulvoorbeeld mee. Zorg ervoor dat je het bestand de naam van het kaderlid meegeeft, zodat we jouw aanvraag makkelijk kunnen terugvinden (bijv. Peter Advinder - kwalificatie leiding bevers). Je mag het bestand mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Ga voor deze en meer Scouting Academybestanden naar Downloads Scouting Academy

Wachten op kwalificatie

Nadat je alles hebt ingedient (dus alles in SOL hebt toegekend en aangevraagd én daarnaast de onderbouwing per e-mail hebt verstuurd aan de praktijkcoaches) kun je niet veel meer doen dan wachten. Normaal gezien ontvang je binnen enkele weken een antwoord. Dit kan zijn dat je een melding krijgt dat de kwalificatie werd toegekend, of dat je een e-mail krijgt van een praktijkcoach met de vraag om aanvullende informatie of uitleg.

Kwalificatie uitreiken

Het behalen van de kwalificatie is waarschijnlijk best een heel karwei geweest en dat verdient natuurlijk bijzondere aandacht. Nadat je het bericht gehad hebt dat de kwalificatie werd toegekend, mag je het kaderlid natuurlijk feliciteren en het certificaat met bijbehorend kwalificatieteken uitreiken. Beide kun je bestellen via de ScoutShop. Er is ook een sjabloonbestand om het printen op de certificaten iets gemakkelijker te maken. Het certificaat mag je zelf ondertekenen, eventueel met een tweede handtekening van een bestuurslid van jouw groep.

Maak er een klein feestje van: het is ook een moment van waardering van jouw kaderlid en een viering van wat jullie samen hebben bereikt. Het kan leuk zijn om dit tijdens een groepsopkomst toe doen, of iets anders waar bijvoorbeeld veel ouders bij zijn. Zo laat je ook zien dat je met jouw groep bewust bezig bent met de ontwikkeling en opleiding van jullie kaderleden.