Beginnend leidinggevende (0-3 jaar ervaring)? En wil jij jouw kwalificatie behalen? Dan zijn de moduleweekenden iets voor jou.
Tijdens de moduleweekenden gaan we in op alles wat je als leidinggevende bij scouting moet weten en kunnen. Vervolgens ga je dat in de praktijk brengen bij jouw eigen groep. Dit doe je onder begeleiding van jouw praktijkbegeleider. Samen met de praktijkbegeleider bekijk je wat er goed gaat en waar je nog wat hulp bij nodig hebt. Heb je alles onder de knie, dan plant jouw praktijkbegeleider samen met jou en de praktijkcoach van de regio een kwalificatiegepsrek. Tijdens dat gesprek wordt bekeken of je aan de voorwaarden voor kwalificatie voldoet, hoe je daar gekomen bent en waar je je nog verder in kan ontwikkelen.
Dit zijn de modules die je moet volgen om jouw kwalificatie te behalen:
- Module 1; Spelvisie en Spelaanbod. De grondbeginselen van scouting, hoe zit scouting Nederland in elkaar en welke unieke rol kan jij daarin spelen?
- Module 2; Scouting in de Samenleving. Het ontstaan van scouting en de mijlpalen in de geschiedenis. Vervolgens wordt aangegeven wat de visie en missie zijn van Scouting in Nederland en wereldwijd en welke rol Scouting speelt in de samenleving.
- Module 3; Scouting Academy. Wat kan de Scouting Academy jou bieden? Hoe werkt de Scouting Academy en wat kan de competentiebenadering jou bieden in Scouting en daar buiten?
- Module 4; Leeftijdseigene. Over het leeftijdseigene van de jeugdleden in de speltakken. Welk spel hoort bij de ontwikkelingsfasen. De ontwikkeling van de leeftijdsgroepen wordt uitgewerkt in cognitieve, lichamelijke, sociale en sociale aspecten.
- Module 5; Activiteitenwensen en Spelideeën. Doe spelideeën op en krijg tips hoe je jeugdleden bij het samenstellen van het programma kunt betrekken.
- Module 6; Programmeren. Hoe stel je een spelprogramma voor een opkomst en een meer-maanden- of jaarplan op.
- Module 7; Motivatietechnieken en Groepsproces. Leer hoe leiding kan aansluiten bij de basisbehoeftes van de jeugdleden en hoe jeugdleden verleid kunnen worden tot spelenderwijs ontwikkelen. Leer observeren, leer over motivatiefactoren, progressiesysteem en insignewerk.
- Module 8; Veiligheid. Bewuste risico’s nemen, dat kenmerkt het veilige scoutingspel. Risico’s nemen maakt dat jeugdleden eigen verantwoordelijkheid en inzicht ontwikkelen, dat mag natuurlijk niet betekenen dat ze onaanvaardbare risico’s lopen. Daar ligt jouw verantwoordelijkheid als leiding.
- Module 9; Presenteren en uitleggen activiteiten. Hoe leg je goed een spel uit en hoe begeleid je het vervolgens. Het lijkt zo eenvoudig, maar er komt meer bij kijken dan je denkt!
- Module 10; Gewenst Gedrag. Wat is het gedrag dat we binnen Scouting graag zien van kaderleden? Wat zegt de gedragscode hierover en hoe pas je die toe? Leer de gedragscode uit te leggen aan jeugdleden in relatie tot gedrag en omgangsvormen.
- Module 11; Evalueren. Van evalueren kan je leren! Maak je activiteiten nog beter door de huidige te evalueren. Leer wat evalueren is, op welke manieren je kunt evalueren als leiding onderling, maar ook met je jeugdleden
- Module 12; Gespreksvaardigheden. We praten wat af binnen Scouting, vaak voor ons plezier, soms ook een serieus gesprek. Maak kennis met de volgende gesprekvormen; motivatiegesprek, correctiegesprek, oudergesprek, feedback geven, slecht nieuwsgesprek, overleg- en vergadervaardigheden, leer ze zeker ook toepassen.
moduleweekend I en II
Omdat we niet alle modules op één dag kunnen laten passeren, hebben we ze in twee delen verdeeld: moduleweekend I en moduleweekend II:
Seizoen 2022-2023
moduleweekend I | moduleweekend II |
1. Spelvisie en spelaanbod | 2. Scouting in de samenleving |
4. Leeftijdseigene | 3. Scouting Academy |
7. Motivatietechnieken en groepsprocessen | 5. Activiteitenwensen en spelideeën |
10. Gewenst gedrag | 6. Programmeren |
11. Evalueren van activiteiten | 8. Veiligheid |
12. Gespreks- en overlegvaardigheden | 9. Presenteren en uitleggen van activiteiten |
Deze moduleweekenden worden elk één keer per jaar gegeven: dus één keer moduleweekend I en één keer moduleweekend II. Dat betekent dat als je moduleweekend I gevolgd hebt, het geen zin heeft om je nog een keer voor moduleweekend I in te schrijven: je volgt dan dezelfde training nog een keer. Om alle modules te volgen moet je je 1x inschrijven voor moduleweekend I en 1x inschrijven voor moduleweekend II.
Enthousiast? Wil je je inschrijven? Lees dan ook even de informatie op over het aanmelden voor een training. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.