Module trainingsweekend

Ben jij beginnend leidinggevende (0-3 jaar ervaring) en wil jij je kwaliteiten als leidinggevende uitbouwen? en wil je kennismaken met allerlei andere stafleden uit de regio? En via hen veel nieuwe ideeën opdoen? Én heb je ook nog interesse in een leuk en gezellig weekend?

Dan is het Module Trainingsweekend iets voor jou!

Opgeven voor gaat via Scouts Online (sol.scouting.nl), kosten bedragen €25,- voor het hele weekend (dit is inclusief cursusmateriaal, overnachting(en) en maaltijden.Modules

Wij kennen twee varianten weekenden het  oktoberweekend (altijd in het najaar) en het februariweekend (altijd in de winter)
Tijdens deze twee weekenden worden alle modules behandeld en heb je alle theorie die je als leidinggevende zou moeten hebben.
De weekenden bestaan uit de volgende modules:

Oktoberweekend Februariweekend
1 spelvisie en spelaanbod 2 scouting in de samenleving
4 leeftijdseigene 3 scouting academy
7  motivatietechnieken en groepsprocessen 5 activiteitenwensen en spelideeën
10 gewenst gerag 6 programmeren
11 evalueren van activiteiten 8 veiligheid
12 gespreks- en overlegvaardigheden 9 presenteren en uitleggen van activiteiten

Je kunt je niet voor individuele modules opgeven. Wij zijn er van overtuigd dat jouw aanwezigheid van begin tot het einde een grote meerwaarde heeft, omdat je het meeste leert van de groep.

Wat elke module inhoud, vind je in het overzicht hieronder.

Mocht je nog vragen hebben Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. dan Team Scouting Academy van de regio.

• Module 1; Spelvisie en Spelaanbod. De grondbeginselen van scouting, hoe zit scouting Nederland in elkaar en welke unieke rol kan jij daarin spelen?
  • Module 2; Scouting in de Samenleving. Het ontstaan van scouting en de mijlpalen in de geschiedenis. Vervolgens wordt aangegeven wat de visie en missie zijn van Scouting in Nederland en wereldwijd en welke rol Scouting speelt in de samenleving.
  • Module 3; Scouting Academy. Wat kan de Scouting Academy jou bieden? Hoe werkt de Scouting Academy en wat kan de competentiebenadering jou bieden in Scouting en daar buiten?
  • Module 4; Leeftijdseigene. Over het leeftijdseigene van de jeugdleden in de speltakken. Welk spel hoort bij de ontwikkelingsfasen. De ontwikkeling van de leeftijdsgroepen wordt uitgewerkt in cognitieve, lichamelijke, sociale en sociale aspecten.
  • Module 5; Activiteitenwensen en Spelideeën. Doe spelideeën op en krijg tips hoe je jeugdleden bij het samenstellen van het programma kunt betrekken.
  • Module 6; Programmeren. Hoe stel je een spelprogramma voor een opkomst en een meer-maanden- of jaarplan op.
  • Module 7; Motivatietechnieken en Groepsproces. Leer hoe leiding kan aansluiten bij de basisbehoeftes van de jeugdleden en hoe jeugdleden verleid kunnen worden tot spelenderwijs ontwikkelen. Leer observeren, leer over motivatiefactoren, progressiesysteem en insignewerk.
  • Module 8; Veiligheid. Bewuste risico’s nemen, dat kenmerkt het veilige scoutingspel. Risico’s nemen maakt dat jeugdleden eigen verantwoordelijkheid en inzicht ontwikkelen, dat mag natuurlijk niet betekenen dat ze onaanvaardbare risico’s lopen. Daar ligt jouw verantwoordelijkheid als leiding.
  • Module 9; Presenteren en uitleggen activiteiten. Hoe leg je goed een spel uit en hoe begeleid je het vervolgens. Het lijkt zo eenvoudig, maar er komt meer bij kijken dan je denkt!
  • Module 10; Gewenst Gedrag.  Wat is het gedrag dat we binnen Scouting graag zien van kaderleden? Wat zegt de gedragscode hierover en hoe pas je die toe? Leer de gedragscode uit te leggen aan jeugdleden in relatie tot gedrag en omgangsvormen.
  • Module 11; Evalueren. Van evalueren kan je leren! Maak je activiteiten nog beter door de huidige te evalueren. Leer wat evalueren is, op welke manieren je kunt evalueren als leiding onderling, maar ook met je jeugdleden
  • Module 12; Gespreksvaardigheden. We praten wat af binnen Scouting, vaak voor ons plezier, soms ook een serieus gesprek. Maak kennis met de volgende gesprekvormen; motivatiegesprek, correctiegesprek, oudergesprek, feedback geven, slecht nieuwsgesprek, overleg- en vergadervaardigheden, leer ze zeker ook toepassen.