Groepsontwikkeling

Een gezonde groep is erg belangrijk. Er zijn vele Scoutinggroepen die goed functioneren en een gezonde basis hebben, maar er zijn ook groepen die de kansen die zich aanbieden niet kunnen benutten. Om deze reden is het programma Groepsontwikkeling gestart. In 2011 en 2012 hebben 220 groepen het programma gevolgd. In januari 2013 zijn nog eens 100 groepen met het traject gestart. De verwachting is dat uiteindelijk ruim 600 groepen deelnemen. De resultaten van het programma laten zien, dat groepen die deel hebben genomen aan het programma, groei vertonen. Op de landelijke raad van juni 2014 wordt het programma Groepsontwikkeling geëvalueerd. De resultaten en evaluatie worden toegelicht in het volgende filmpje.

Deelnemen aan het programma Groepsontwikkeling

Wil je als groep deelnemen? Mail dan naar de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Een veelvoorkomend misverstand is dat groepsontwikkeling enkel is voor groepen die onder risicogroepen vallen en dat je hiervoor benaderd moet worden. Ook voor florerende groepen is het zinvol om eens in de spiegel te kijken. Dit levert veel informatie voor zichzelf, maar ook voor de regio en andere groepen op. Wat gaat er goed en hoe houden we dit zo? Nu al aan de slag, maar ben je nog niet aan de beurt? Maak dan gebruik van de light-scan!

De doelen van het programma Groepsontwikkeling zijn:

• Groepen met behulp van een kwaliteitsinstrument inzicht geven in hun eigen ontwikkelkansen.
  • Groepen ondersteunen bij de totstandkoming van kwaliteitsplannen.
  • Groepen ondersteunen bij werving en groei van kader- en jeugdleden.
  • Monitoring en kennisontwikkeling op het gebied van groepsmanagement en ledenontwikkeling; hierbij wordt gebruik gemaakt van onderzoek en analyses.
  • Bij de groepen waarmee gewerkt wordt, de invoering van de nieuwe producten in gang zetten.
  • Groepen die hebben meegedaan aan het programma Groepsontwikkeling vertellen hierover in dit filmpje.

Binnen onze regio hebben inmiddels 1 groep deelgenomen aan de pilot en 3 groepen aan het traject groepsontwikkeling, 12 groepen hebben de Light-Scan gedownload van de Scouting.nl site. Al aardig wat groepen zijn er dus mee aan de slag, maar uiteraard gunnen wij iedereen een dergelijk traject. Als jouw groep interesse heeft kan je vrijblijvend mailen naar de coach van regio West-Brabant.

Helaas is er in onze regio momenteel geen Regiocoach actief.

Regiocoach:

Seniorcoach Scouting Nederland: