Materiaallijst en voorbereiding

Je ploeg(en) ingeschreven, de betaling verricht en dan….
Uitleggen, klaarzetten en testen!

Uitleggen

Zeker wanneer je voor de eerste keer meedoet, is het verstandig om het algemene programma een keer uit te leggen. Zo weten de deelnemers wat ze mogen verwachten! Daarnaast zullen de deelnemers een aantal technieken onder de knie moeten hebben, zodat ze een eerlijke kans maken om met die felbegeerde eerste prijs ervandoor te gaan.

Wij denken aan:

  • Het netjes, veilig en vlot opzetten en afbreken van een tent.
  • Het veilig en stevig opbouwen en afbreken van een keukentafel en keukentent.
  • Het kunnen toepassen van diverse tochttechnieken:
  • De exact gebruikte technieken komen hier te staan zodra de tocht voorbereid is.
  • Het veilig en hygiënisch bereiden van de themamaaltijd.

Meer tips en trucs: Deelnemers > Programma

Gezondheidsformulier

We vinden het erg belangrijk dat we snel kunnen schakelen als er problemen zijn met een deelnemer. Daarom is het noodzakelijk dat elke deelnemer beschikt over een (recent) gezondheidsformulier. Een voorbeeld hiervan vind je op RSW > Downloads. De contactpersonen houdt deze formulieren tijdens het evenement bij. Tijdens de aanmelding op vrijdagavond moet deze envelop getoond kunnen worden, zodat we zeker zijn dat alle noodzakelijke informatie op het terrein is. Als het nodig is zal de organisatie aan de contactpersoon om deze gegevens vragen, bijvoorbeeld wanneer een bezoek aan de huisartsenpost nodig blijkt.

Raakt er tijdens de RSW een deelnemer gewond, dan wordt zodra dit mogelijk is de contactpersoon hiervan op de hoogte gebracht. De contactpersoon kan dan zelf de ouders op de hoogte brengen. Zie ook Gezondheid deelnemers

Themamaaltijd

De themamaaltijd is de avondmaaltijd op de zaterdagavond. De inkopen van de themamaaltijd doen jullie zelf. De jury let op de volgende zaken:

  • Het maximumbudget is €5,00 per deelnemer voor een voor- hoofd en nagerecht.. Enige uitzondering hierop zijn hogere uitgaves in het kader van dieetvoeding (zoals bijvoorbeeld vegetarisch gehakt of een lactosevrije melk). De ploeg kan dit laten zien aan de hand van een begrotinkje.
  • De toepassing van het thema op de maaltijd: Een smurvenkamp vraagt om smurvenblauwe aardappelpuree en een halloweenkamp om spinnekopstamppot...
  • De menukaart
  • Hygiëne en veiligheid
  • De smaak van het eindresultaat.
  • Let op: alleen de hoofdmaaltijd wordt gejureerd en dient ter plaatse en door de deelnemers zelf  te worden klaargemaakt.

 

Subkampenstrijd (thema-aankleding)

Deze informatie volgt.

Groen moet je doen award

De organisatie van de RSW wil het kamp zo milieuvriendelijk mogelijk organiseren. Daarom is er dit jaar een nieuwe prijs in het leven geroepen:de Groen moet je doen award die extra punten op levert voor de ploeg die het meest ecologisch omgaat met het terrein. Meer informatie vind je onder de knop algemeen bij “Groen moet je doen award”. Ook hiervoor is een beetje uitleg en voorbereiding nodig.

 

Klaarzetten

Tijdens de RSW hebben de ploegen voornamelijk gewone kampeerspullen nodig. Het onderstaande lijstje helpt bij het klaarzetten van het materiaal. Let erop of iets per deelnemer, per ploeg of per groep wordt gevraagd. De paklijst voor de deelnemers staan op het gedeelte van de website voor de deelnemers.

Zet ik deze materialen zelf klaar, of laat ik de scouts het materiaal klaarzetten? Een afweging die je het beste zelf kunt maken: hoe zelfstandig zijn jouw scouts? Wat is de gewoonte binnen jouw groep? Onze ervaring leert dat als scouts het helemaal zelf klaarzetten er vaak dingen ontbreken, maar wanneer ze niets klaarzetten ze geen idee hebben wat ze bij zich hebben. Samen de materialen klaarzetten (eventueel alleen met de ploegleiders) zorgt ervoor dat ze zelf verantwoordelijk zijn, terwijl jij zeker weet dat ze alles mee hebben.

Per ploeg heb je de volgende materialen nodig:

  • Tent (met tentstokken, haringen, grondzeil etc)
  • Keukenzeil (met stokken, scheerlijnen, haringen etc.)
  • Voldoende pionier- en sisaltouw
  • Gevulde keukenkist
  • Ingrediënten voor de themamaaltijd (avondeten)
  • Ontbijt en lunch
  • Denk eraan dat je geen koeling ter beschikking hebt op het terrein. Ook tijdens de LSW zal dit niet het geval zijn.
  • Gasstel met volle gastank of Coleman Fuel brander met voldoende brandstof en doorprikkers
  • Max. tien! (nieuwe regels LSW per 2022) pionierpalen, voor het maken van een keukentent (De organisatie van de RSW is niet aansprakelijk voor breuk of vermissing van pionierpalen.)
  • Emmer
  • Vuilniszakken
  • Pen en papier
  • Minimaal één kompas en één kaarthoeklezer
  • Thema-aankleding voor je kampterrein en je ploegleden
  • Eén fluorescerend vestje per ploeglid, dit is heel belangrijk om de hike veilig te kunnen lopen!
  • Een extra slaapzak en eventueel wat dekens voor de scouts zonder geschikt materiaal
  • Per deelnemende groep:
    • Eén (extra) tafel
    • Een extra brandblusser (zie hieronder)
    • Een gasfles voor de centrale keuken
    • Een krat vol met stookhout

Brandveiligheid

Scouting Labelterrein Buitenlust ligt midden in het bos. De beheerders stellen daarom de volgende eisen aan de brandveiligheid van de kooktoestellen:

  • Aan de gasslangen en drukregelaars stellen we de volgende eisen:
    • Een gasslang mag maximaal twee jaar oud zijn.
    • Een drukregelaar mag maximaal vijf jaar oud zijn.
    • Onderdelen die niet aan deze eisen voldoen moeten direct worden vervangen. Kan de eigen leiding dit niet doen, dan vervangt de organisatie de onderdelen op kosten van de deelnemende groep!
  • Zowel de gasslang als de drukregelaar moeten door de leiding gemonteerd worden. De deelnemers zijn vertrouwd met het aansluiten van de gastank op het kooktoestel of vragen hierbij hulp aan de kampstaf.
  • Elke deelnemende ploeg heeft tenminste een brandblusdeken of een blusemmer in de keuken.

Elke deelnemende groep brengt, onafhankelijk van het aantal deelnemende ploegen van die groep, ook minimaal één extra brandblusser mee (geen CO2 blusser). Markeer deze goed! Wanneer ze gebruikt worden zorgt de organisatie voor omwisseling of navullen. De kosten hiervan worden vergoed door de organisatie.

Afval

Al het afval moet via de groepen worden afgevoerd, ook dat van de organisatie. De Scouting Labelterrein Buitenlustaward is er natuurlijk ook om een impuls te geven aan creatief omgaan met afval. Meer informatie daarover vind je hier. Op zondag worden de afvalzakken van de organisatie verdeeld over de groepen. We hebben niet de mogelijkheid om deze op het terrein achter te laten, dus moeten ze met de deelnemende groepen mee!

Houd er bij het inpakken van de aanhangwagen dus rekening mee dat je (enkele) vuilniszakken mee moet kunnen nemen!

Testen

Een goede voorbereiding vraagt om een test. De meeste groepen organiseren ergens tijdens het jaar een weekendkamp waarin alle technieken en materialen van de RSW voorbijkomen, zodat je nog de kans krijgt om een en ander bij te sturen. Ook is het handig als ze de themamaaltijd (thuis) al eens gemaakt hebben, zelf een keer de kooktoestellen hebben gebruikt, de tent opgezet die ze tijdens de RSW meekrijgen, ….

Het is niet de bedoeling dat de eigen leiding tijdens de RSW helpt bij de spelonderdelen zoals opbouwen, afbreken, koken, … Als ze hulp nodig hebben (bijvoorbeeld om de gasfles veilig aan te sluiten of om de brander met brandstof te vullen) kunnen ze bij de kampstaf terecht. Bij materiaalpech melden de deelnemers dit ook eerst bij de kampstaf. De kampstaf maakt dan een inschatting of hulp van de eigen leiding nodig is. Als dit nodig is bellen zij de contactpersoon om te overleggen. Het uit eigen initiatief helpen van je ploeg kan puntenaftrek opleveren of diskwalificatie voor het onderdeel: anders is het niet eerlijk tegenover de deelnemers die het zelf hebben moeten doen.

Een voorbeeld:
De ploegleider laat de eigen leiding roepen om de achterste tentpaal even goed vast te draaien. Op dat moment komt de jury langs en krijgen ze door de hulp van de eigen leiding nul punten voor hun tent.

Nog een voorbeeld:
Het verlengstuk voor de noklat ontbreekt. De ploegleider geeft dit door aan de kampstaf en deze belt de contactpersoon. Iemand van de eigen leiding komt een noklat brengen. De jury weet hiervan en trekt hiervoor geen punten af: de noklat was bij de verkeerde ploeg beland.

Zorg dus dat je ploegleden weten wat er van ze verwacht wordt. Scouting is leren door dingen te doen, dus de beste manier om te weten of ze er klaar voor zijn is een proef(weekend)kamp te houden. Het beste is als ze van begin tot einde volledig zelfstandig de klus kunnen klaren, zodat ze voorbereid zijn op de LSW waar ze het volledig zonder eigen leiding moeten stellen.

We kunnen ons voorstellen dat dit heel wat vragen oproept. Je bent van harte welkom om deze naar ons te mailen. Ook als je wil weten hoe je de voorbereiding nu het beste aanpakt, hoe je het beste uitlegt wat de RSW is, of waar je informatie vind over bepaalde technieken mag je ons altijd een mailtje sturen! Ook mag je deze vragen altijd stellen tijdens de rondvraag van de vergaderingen. Eventueel kunnen we een afspraak maken, zodat iemand van de organisatie langskomt om je wat meer uitleg te geven en je te helpen bij het opzetten van de voorbereidingen!

Sinds 2018 wordt er geen briefing meer georganiseerd. Wel ontvangen de medewerkers diverse documenten m.b.t. veiligheid en ontruiming. Wij gaan er van uit dat de medewerkers deze gelezen hebben.