Please select your question category

Search FAQs
View all frequently asked questions
View FAQ Tags

Via de contactpagina op de website kan je diverse bestuursleden bereiken.

De stukken van de landelijke raad zijn terug te vinden op de site van Scouting Nederland. Klik hier om direct naar de downloadpagina te gaan.

Je kan via team Communicatie van de regio een mail sturen naar alle groepen in de regio. Vermeld in je mail duidelijk wanneer de mail gestuurd moet worden, voor welke doelgroep de mail bedoeld is (bv, secretaris, welpenleiding). Stuur je mail uiterlijk 2 weken voor de geplande verstuur datum naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Team Communicatie doet haar best om je mailing naar wens te verwerken, mocht dit niet mogelijk zijn dan krijg je hier bericht over.

Beoordeling van bulkmail

Team communicatie beoordeelt de tekst en corrigeert deze indien nodig op spel- en stijlfouten. Vervolgens wordt nagegaan of het bericht met andere aanvragen te combineren is of in één van de overige communicatie-uitingen past,bijvoorbeeld social media of op de website.

Dat mag. Groepen, regio's en Scouting Nederland mogen gebruik maken van gegevens van leden uit Scouts Online om met hen te communiceren. Als groep geldt dat je de gegevens van je eigen groepsleden kunt gebruiken, als regio mag je de gegevens van groepen binnen je regio gebruiken en Scouting Nederland kan en mag gebruik maken van de gegevens van alle actieve leden. Hierbij wordt voor communiceren per e-mail rekening gehouden met de OPT-IN OPT-OUT wetgeving. Regio's en groepen wordt geadviseerd hier ook rekening mee te houden. Leden mag zodoende gevraagd en ongevraagd functionele e-mail worden gestuurd, mits men altijd de mogelijkheid heeft, zich af te melden voor een mailinglist.


De regio mailt met regelmaat naar de kaderleden van de groepen van de regio. Het kan voorkomen dat je een mail niet krijgt. Onderstaand vind je een paar oorzaken, mocht je nog vragen hebben dan kan je altijd mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

  • de mailing is niet voor jouw functiegroep
  • je hebt niet de juiste functie in Scouts Online (de gegevensbeheerder van je groep kan dit aanpassen)
  • je mailadres staat niet correct in Scouts Online (dit kan je zelf aanpassen, mocht dit niet lukken dan kan het hoogste onderdeel waar je lid bent dit aanpassen)
  • er zijn al vaker mails gebounced waardoor je mailadres als ongeldig is geregistreerd in het systeem (neem in dit geval contact op met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Voor alle regionale ledenactiviteiten geldt dat je je in kunt schrijven als deelnemer via Scouts Online. Ga daarvoor naar het menu-item Mijn Scouting en klik op Inschrijven Activiteiten. Hier zie je alle openstaande regionale ledenactiviteiten waaraan jij kunt deelnemen.

Je kan via team Communicatie van de regio een mail sturen naar alle groepen in de regio. Vermeld in je mail duidelijk wanneer de mail gestuurd moet worden, voor welke doelgroep de mail bedoeld is (bv, secretaris, welpenleiding). Stuur je mail uiterlijk 2 weken voor de geplande datum naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Om de organisatie van activiteiten niet altijd op de schouders van dezelfde groepen te laten vallen is er gekozen voor het principe "meedoen is meehelpen". Zo draagt iedereen zijn steentje bij in de organisatie. Dit betekent natuurlijk niet dat je bij iedere vergadering aanwezig moet zijn. Meehelpen kan ook iets kleins zijn, van de boodschappen doen tot het op een post staan.

Met de eerste vergadering worden de taken verdeeld, handig dus om in ieder geval deze vergadering aanwezig te zijn.

Ja, je dient zelf de deelnamekosten over te maken op de rekening van de regio. Vermeld als betalingskenmerk altijd je inschrijfnummer en om welke activiteit het gaat.

De praktijkbegeleider maakt geen deel uit van het groepsbestuur, maar wel (net zoals alle vrijwilligers met een benoemde functie  in Scouts Online) van de groepsraad. De praktijkbegeleider heeft dus ook stemrecht in de groepsraad. Je kunt in Scouts Online de functie  ’praktijkbegeleider' toevoegen in een speleenheid van het type ’ondersteuningsteam', zodat deze functie niet in het bestuur komt.

Er is een proef gedraaid met TOI bij de instructeurs van de MPSE (Most Primitive Scouting Experience). De training TOI staat op j:iapier en is klaar voor gebruik. Diverse teams met inhoudelijke kennis worden nu benaderd.

Goed datje je kwalificatie als leidinggevende hebt behaald! Voor het logeren met bevers is er nog de oude bevoegdheid. Om die te behalen, kun je een logeertraining volgen bij de regio.

Een kwalificatiekaart is een hulpmiddel en mogelijk  een gespreksmiddel om te bespreken waar je staat als kaderlid. Waar wil jij je  nog in ontwikkelen en wat zou je nog meer willen leren om het spel van Scouting beter te kunnen spelen, zodat kinderen nog meer plezier  krijgen?

ET is de afkorting voor Elementaire Trainersvaardigheden. De ET 1&2 vormen samen de mogelijkheid voor de opleiding voor trainers binnen Scouting Nederland.

Zonder de vaardigheden van de ET 1&2 kan je geen TO2-kwalificatie krijgen. Het is echter wel zo dat als je  kunt aantonen dat je  deze vaardigheden  beheerst zonder de ET 1&2 gevolgd te hebben je wel in aanmerking kunt komen voor de TO2-kwalificatie. Dit kun je  aantonen aan de hand van een assessment.

Scouting Academy staat voor enkelvoudig leren. Dat betekent dat we de kennis die je al bezit ook op waarde schatten en je de mogelijkheid willen geven om die vooral te gebruiken. Wij zijn momenteel bezig om de registratie van jouw ervaring mogelijk te maken in Scouts Online.

Als dit gebeurd is, zullen we gaan kijken naar de mogelijkheden van erkenning van jouw Scoutingervaring in de buitenwereld. Mocht je nu al je ervaring inzichtelijk willen maken kan dat via de competentieroos.

In eerste instantie volg je trainingen in je eigen regio. Als bepaalde trainingen niet worden aangeboden in je eigen regio is het mogelijk om contact op te nemen met een andere regio om daar een training te volgen. Voor de langere termijn zijn jij, je groep en de andere groepen in je regio er echter wel bij gebaat om een goed lopende regio op te zetten.

Mocht het dicht bij huis echt niet lukken om dit te realiseren kan je contact opnemen met Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Binnen een groep zijn natuurlijk meer mensen actief dan alleen de leidinggevenden. Ook voor deze vrijwilligers biedt Scouting Academy de mogelijkheid zich verder te ontwikkelen. Voorpraktijkbegeleiders is deze ontwikkelroute als eerste klaar.

Voor de functies van groepsbestuurder (voorzitter, penningmeester, groepsbegeleider, etc) komen in 2012 de kwalificatiekaarten en ontwikkelroutes beschikbaar. Ook voor al deze functies geldt dat we serieus nemen wat je al in de praktijk of elders hebt geleerd. Wanneer je aan het competentieniveau voor deze functies voldoet, kun je gekwalificeerd raken.

Als je al bevoegd bent kun je al heel veel. Het enige wat nieuw is, zijn de wijzigingen in het Scoutingspel en Scouting Academy. Wanneer je deze nieuwe kennis al hebt opgedaan, kun je contact opnemen met de groepsbegeleider om je bevoegdheid om te laten zetten naar gekwalificeerd leidinggevende.

Wanneer je nu bevoegd bent, hoef je natuurlijk niet alles opnieuw te doen. We gaan er van uit datje nu op een verantwoorde manier leiding geeft. In de (oude) start- en programmatraining  heb je nog niets gehoord over het nieuwe spelaanbod en de werkwijze van Scouting Academy. Dat zijn wel twee eisen voor je kwalificatie. Ze staan dus ook op de kwalificatiekaart.  Wanneer je beide aanvullende modules hebt gevolgd, gaat de regio jouw Kwalificatie aanvragen.

Binnen Scouting Academy hoef je niets dubbel te leren. Als je iets al beheerst, is het niet nodig om daarvoor op training te gaan. Samen met de praktijkbegeleider van je groep kun je bekijken wat je weet en kunt. Daarvoor gebruik je samen de kwalificatiekaart. Het is daarbij natuurlijk wel belangrijk dat je kunt aantonen dat je iets weet, kunt of doet. De praktijkbegeleider krijgt speciaal hiervoor training, om samen met jou op zoek te gaan naar voorbeelden waaruit blijkt datje inderdaad over de juiste competenties beschikt.

Via Scouts Online kan je je voor alle regionale trainingen aanmelden. 

Hieronder een mooi overzicht van de diverse kwalificatietekens.

kwalificatietekens leiding

 

kwalificatietekens begeleiding adviseur

Nee, maar het wordt wel aangeraden, want training volgen doe je om iets nieuws te leren. Wat je allemaal moet kennen en kunnen als leidinggevende staat op de kwalificatiekaart. Samen met de praktijkbegeleider van je Scoutinggroep bekijk je wat je nu al beheerst. In de praktijk zul je van veel zaken op de kwalificatiekaart al heel wat weten. Tijdens een cursus voor nieuwe leidinggevenden ga je hier dieper op in. Ook zul je in een cursus heel veel ervaringen en ideeën uitwisselen met collega's van andere Scoutinggroepen. De ervaring leert dat veel nieuwe leidinggevenden dit erg nuttig en leuk vinden!

Ja, je dient zelf de deelnamekosten over te maken op de rekening van de regio. Vermeld als betalingskenmerk altijd je inschrijfnummer en om welke training het gaat.

Alle vacatures van de regio vind je op de website onder de kop "Regio-Vacatures"

In dit geval kan je het beste contact opnemen met de Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., deze zal je uitnodigen voor een gesprek om zo te kijken waar en hoe je je eventueel kan inzetten voor de regio.

Alle digitale VOG-aanvragen welke door de regio opgestart zijn, zijn gratis. Je hoeft dus niks te betalen.

Sinds de Landelijke Raad van december 2014 is elk organisatieonderdeel van Scouting Nederland verplicht om van alle vrijwilliger (kaderleden) een VOG geregristreerd te hebben. Het kan dus zijn dat je meerdere VOG aanvragen moet doen om dat je bijvoorbeeld zowel bij een groep als bij een regio actief bent.

De regiobadges zijn te bestellen via het online bestelformulier.

RSW
No faqs found in this category
FAQs - All FAQs
No faqs match your search criteria