Programma voor medewerkers

De RSW ziet er voor een medewerker iets anders uit dan voor de deelnemer. Hieronder een korte uitleg wat er per dag van jou als medewerker verwacht wordt en waar we voor zorgen.

Vergaderingen en briefing

Tijdens de vergaderingen overleggen we wat en hoe we de RSW organiseren. Het is hét moment om jouw creativiteit boven te halen en oplossingen te helpen verzinnen. Ook worden tijdens deze vergadering besluiten genomen: alleen als je aanwezig bent kun je jouw stem laten horen.

Sinds de editie van 2018 organiseren we geen briefing meer. Wel krijg je als medewerker enkele weken vooraf informatie over veiligheid, ontuiming enzovoorts. Wij gaan er van uit dat alle medewerkers deze informatie gelezen hebben en ook bekend zijn met de informatie op deze website.

Opbouw

Vrijdag hebben we bijna heel de dag hulp nodig bij het opbouwen van het terrein. Als je kunt helpen ben je van harte welkom. Rond elf uur ‘s morgens beginnen we meestal met opbouwen. Geef op je inschrijving goed aan vanaf hoe laat we op je mogen rekenen. Dat maakt onze planning een heel stuk eenvoudiger.

Om 16:00 uur gaat de foeragemeester (of iemand die zich daarvoor vrijwillig aanmeld) rond met de vraag wie er mee willen eten. Als je mee wil eten geef je hem €10,- contant mee, dan wordt er eten voor je gehaald. Vooraf inschrijven en/of betalen voor het eten op vrijdagavond is niet mogelijk.  Om ongeveer 17:00 uur gaan we aan tafel. (Of aan het gras als het eten en/of de tafels nog niet gearriveerd zijn.)

Aankomst

De RSW begint vrijdagavond. We verwachten alle medewerkers uiterlijk 18:30 uur op het terrein. Dat is vroeger dan de deelnemers, zodat we de aankomst van de deelnemers goed kunnen regelen. Kun je er écht niet om 18:30 uur zijn, geef dit dan heel goed aan op je inschrijving. Geef je niets aan, dan gaan wij er van uit dat je er om 18:30 uur bent en kan je vanaf dat moment worden ingepland. Door op tijd aanwezig te zijn kunnen er voldoende medewerkers ingezet worden, zodat de aankomst van de deelnemers vlot en vooral veilig kan verlopen.

De ervaring leert dat de deelnemers soms vroeger op het terrein zijn dan gepland. Het is van groot belang dat zij veilig worden opgevangen en daar is jullie hulp voor nodig!

Zodra je op het terrein komt meld je je aan bij één van de eindcoördinatoren. Zij zullen in de buurt van de organisatietent zijn op het grote veld. Vind je hen niet direct, vraag het dan aan één van de andere coördinatoren met de paars-grijze das. Van de eindcoördinator krijg je jouw planning voor de rest van het weekend. Op dit blad vind je ook alle belangrijke informatie en het noodnummer. Geef deze nummers niet door aan de deelnemers of de ouders. Met het planningsblad kun je zaterdagavond ook avondeten halen. Verlies je blad dus niet.

Gezondheidsformulier

Overhandig bij aanmelding jouw eigen gezondheidsformulier in gesloten envelop aan de eindcoördinator. De enveloppe wordt ongeopend bewaard door de EHBO-coördinator. Op het einde van het kamp mag je deze ophalen. Haal je je envelop niet op, dan vernietigen wij deze ongeopend én ongelezen. De envelop wordt pas geopend als dat nodig is om in geval van nood goede zorg te kunnen verlenen. Je mag een kopie gebruiken van het formulier wat je binnen je eigen groep gebruikt, of je gebruikt het voorbeeld op de website van de RSW. Het voorbeeld vind je hier.

 Planningsblad

Bij aanmelding ontvang je een planningsblad. Op het planningsblad vind je het overzicht van je planning voor de rest van het weekend. We proberen iedereen evenveel taken en vrije tijd te geven en jouw taken zoveel mogelijk aan te laten sluiten bij je interesses. We gebruiken hiervoor de informatie die je opgeeft tijdens de inschrijving. Zorg er dus voor dat je ons iets laat weten als daar wijzigingen in komen.

De taken op het planningsblad staan ingedeeld per half uur. Staat er bijvoorbeeld “Spelbegeleiding” bij het vakje waar 10:00 uur bij staat, dan begint deze taak om 10:00 uur en eindigt deze om 10:30 uur. Belangrijk om te weten is dat deze tijden kunnen veranderen, houd daarom goed de mededelingen in de gaten en zorg dat je bij de briefingsmomenten aanwezig bent.

Om meer uitleg te krijgen over wat je taak inhoud, kun je terecht bij de desbetreffende coördinatoren. Zo valt koken onder de foerage, schoonmaak onder facilitair en spelbegeleiding onder programma. Vaak organiseren zij vlak voor het begin van de taak een moment van uitleg. Heb je geen idee waar je moet zijn, dan kun je dit aan één van de coördinatoren vragen. Zij zijn herkenbaar aan hun paarse das met grijze fluorescerende streep. Ook zullen zij zich voorstellen bij de vergaderingen.

Samen maken wij van de RSW de meest gave wedstrijd voor de scoutsleeftijd. Om dit voor elkaar te krijgen geven de organisatie en elke medewerker voor elke taak 100%. Als dit niet lukt omdat je niet voldoende informatie, materiaal of begeleiding krijgt of omdat je bijvoorbeeld plots weg moet, dan is het heel fijn als je even contact opneemt met de desbetreffende coördinator. Zo vallen er geen gaten in de planning en merken we op tijd als je het niet zo naar je zin hebt. Kom je er met je coördinator niet aan uit, aarzel dan geen seconde om één van de eindcoördinatoren aan te spreken en het probleem uit te leggen. In het verleden gebeurde het nogal dat iemand niet wist wat er precies bedoeld werd met een taak, maar dit vervolgens aan niemand gevraagd heeft. Dan blijft een taak liggen en komt er extra druk te liggen op andere medewerkers. Dat vinden wij altijd heel vervelend: snap je het dus niet, vraag dit dan even aan iemand met een paarse das met grijze streep.

Slaapplaats

Nadat je je hebt aangemeld en je planningsblad hebt ontvangen, kun je je tent opzetten op het medewerkersveld. Neem als je alleen slaapt geen driedubbele bungalowtent mee. Het Labelterrein staat geen caravans of vouwwagen toe. Je mag natuurlijk ook samen in een tent slapen als je dat warmer, praktische en/of gezelliger vind. Medewerkers kiezen natuurlijk zelf of ze al dan niet gemengd slapen.

Briefings tijdens het kamp

Tijdens de RSW worden een paar briefingsmomenten georganiseerd. De belangrijkste is het kampvuurrondje. Het kampvuurrondje wordt om 23:30 uur georganiseerd in de kampvuurcirkel. Als het programma van de deelnemers langer duurt dan verwacht, dan wordt deze briefing uitgesteld tot nadat de deelnemers naar bed zijn. Tijdens het kampvuurrondje wordt de dag kort besproken en worden de mededelingen voor de volgende dag gedaan. Hier hoor je bijvoorbeeld hoe laat de briefing van de tocht begint, of wanneer je meer uitleg over het spel krijgt.

Ook kunnen dan eventuele wijzigingen in de planning worden aangevraagd. Sta je de volgende dag op een moment ingepland terwijl je écht iets anders moet doen (omdat je werk gebeld heeft bijvoorbeeld, of je kind ziek thuisgekomen is, of ...), dan kun je dat het beste tijdens het kampvuurrondje bespreken. Het kampvuurrondje wordt geleid door één van de eindcoördinatoren. Natuurlijk kan het gebeuren dat je op een ander moment plotseling écht weg moet. Bel dan altijd even met de eindcoördinatie, zodat we je taak door iemand kunnen laten overnemen. Nood breekt natuurlijk wet!

Eten en drinken

De RSW zorgt voor de volgende maaltijden en drinken:

  • Ontbijt en lunch op zaterdag en zondag
  • Avondmaaltijd op zaterdagavond
  • Tussendoortjes en vijfde maaltijden
  • Koffie en thee

Er wordt bij elke maaltijd op alle medewerkers gerekend. Weet je vooraf dat je bij een maaltijd niet aanwezig kunt zijn, geef dit dan even duidelijk aan. Zo weet het foerageteam waar ze rekening mee moeten houden. Houd er rekening mee dat je na de maaltijd weer ergens ingepland kunt zijn: zorg dus dat je op tijd terug bent.

Op zaterdagavond wordt er in twee gedeeltes gegeten. Wanneer jij kunt gaan eten staat op het planningsblad. Probeer je hier zoveel mogelijk aan te houden: het foerageteam verzorgt het eten in twee delen en dan is het erg lastig als iedereen ineens in het eerste gedeelte opduikt. 

Niet bij de medewerkersbijdrage inbegrepen zijn:

  • Frisdrank
  • Alcoholhoudende dranken
  • Avondmaaltijd op vrijdagavond (neem 10€ mee als je wel wil eten, voor 16:00 uur aan de foeragemeester af te geven)

Neem zelf je bord, mok, bestek én theedoek mee. Ook een kleine thermosfles kan praktisch zijn als je op post o.i.d. graag koffie drinkt. De organisatie voorziet geen plastic wegwerpbekers. Heb je geen beker bij, dan heb je dus ook geen koffie, thee, ... Na het eten zullen er afwasteiltjes staan om alles in af te wassen. Het is ook handig (én zeer milieuvriendelijk) om voor zaterdag een broodtrommeltje mee te nemen om je lunch in mee te nemen.

Nadat de deelnemers naar bed zijn en het kampvuurrondje is gehouden zal de fenomenale, übergezellige stafbar geopend zijn. Hier zijn frisdrank, bier en wijn verkrijgbaar tegen redelijke prijzen. We werken met een afstreeplijst.

Op zondag reken je bij de penningmeestercontant af wat je hebt afgestreept. Drink dus niet meer dan dat je geld bij je hebt, dan hoeft de penningmeester ook niet aan je hoofd te zeuren.

Drink ook niet meer dan dat goed voor je is. Als er problemen zijn of we moeten bijvoorbeeld ontruimen dan hebben we niets aan stomdronken medewerkers. Zorg er dus voor dat je nog kunt helpen als er ‘s nachts iets gebeurd. Een medewerker die dronken is, kan niet langer deelnemen aan de RSW: dat zorgt voor zowel de organisatie als voor de medewerker voor een vervelende situatie. Daarom: Geniet, maar drink met mate(n)!

In de stafbar kunnen minderjarige medewerkers aanwezig zijn. RSW Scouting Regio West-Brabant hanteert het NIX18 beleid.

De stafbar sluit rond 01:30 uur. Rond je laatste sterke verhaal af, zing nog een keer die fantastische ballade of breng een serenade aan je favoriete medeleiding en ga dan rustig naar bed en laat iedereen die al ligt te slapen ook slapen. Zo voorkomen scheve gezichten de volgende morgen. Nothing worse dan een ochtendhumeur. Oh en katers bestaan niet.

Opruimen

Op zondag ruimen we het terrein volledig op. Ook hiervoor hebben we voldoende medewerkers nodig. Hoe het opruimen precies in zijn werk gaat hoor je tijdens het kampvuurrondje op zaterdagavond. Ons horrorscenario is dat alleen het coördinatieteam achterblijft zodra de prijsuitreiking voorbij is. Laat ons niet in de steek en zorg ervoor dat tenminste één iemand van jouw groep kan blijven tot alles is opgeruimd. Meestal zijn we rond 16:30 uur klaar als iedereen overdag goed meehelpt.

Tijdens de lunch op zondag krijg je van de eindcoördinatoren een aandenken en een bedankje. Zorg dat je dit zeker niet misloopt! Laat het hen ook even weten zodra je vertrekt, dan blijven we niet wanhopig zoeken totdat we jouw aandenken hebben kunnen geven!